Skoči do osrednje vsebine

Vlada donira Češki republiki cepivo proti covid-19

Vlada Republike Slovenije je odločila, da se del naročenega cepiva Pfizer, in sicer 10.530 odmerkov, nameni za donacijo Češki republiki za obvladovanje epidemije nalezljive bolezni covid-19. Cepivo se zagotovi iz ene od bodočih dobav cepiva Pfizer Republiki Sloveniji in bo Češki republiki dobavljeno neposredno od proizvajalca.

Predsednik Vlade Republike Slovenije Janez Janša se je 25. in 26. marca 2021 preko avdio - video konference udeležil zasedanja Evropskega sveta, na katerem so se voditelji med drugim pogovarjali o razdelitvi dodatnega cepiva državam, ki ga najbolj potrebujejo. Voditeljem ni uspelo najti dogovora, zaradi česar je največ izgubila Češka republika. Vlada Republike Slovenije se je zato odločila, da v znak solidarnosti s Češko republiko del naročenega cepiva Pfizer, in sicer 10.530 odmerkov, nameni Češki republiki za obvladovanje epidemije nalezljive bolezni covid-19. 

Za izvedbo sklepa je Vlada Republike Slovenije zadolžila Ministrstvo za zdravje, ki bo v sodelovanju z Ministrstvom za zunanje zadeve poskrbelo za pripravo dokumentacije, vključno z uskladitvijo besedila tripartitnega sporazuma o donaciji Češki republiki za donacijo cepiva proti covidu-19 med proizvajalcem cepiva Pfizer, Vlado Republike Slovenije in Vlado Češke republike.