Skoči do osrednje vsebine

Pogovor državnega sekretarja Dovžana z ministrom za evropske zadeve Poljske Szymańskim

Državni sekretar Dovžan je v pogovoru z ministrom za evropske zadeve Republike Poljske Konradom Szymańskim predstavil prednostne naloge predsedovanja Slovenije Svetu Evropske unije, ki bo potekalo v drugi polovici letošnjega leta. Ob tem je poudaril pomen čimprejšnjega gospodarskega okrevanja Unije, odpornosti na prihodnje krize in zagotavljanja strateške avtonomije. Posebej je poudaril Konferenco o prihodnosti Evrope, pri vodenju katere bo imela Slovenija kot predsedujoča Svetu Evropske unije pomembno vlogo.
pogled na poljskega sogovornika na zaslon

Državni sekretar Dovžan med avdio-video konferenco | Avtor: Ministrstvo za zunanje zadeve

1 / 2

Državni sekretar je dejal, da bo Slovenija kot predsedujoča veliko pozornost namenila ohranitvi evropskega načina življenja, pravni državi in zagotavljanju enakih meril za vse.

Sogovornika sta se strinjala, da mora biti Evropska unija kredibilen partner v mednarodnih odnosih, ki bo sposoben zagotoviti varnost in stabilnost tudi v svoji soseščini. Ob tem sta poudarila pomen evropske perspektive za regijo Zahodnega Balkana, ki mora biti strateška odločitev Evropske unije. Strinjala sta se, da se mora Evropska unija ostro odzvati na zadnja dogajanja v Belorusiji.

Minister Szymański je dejal, da ima Poljska visoka pričakovanja glede predsedovanja Slovenije Svetu Evropske unije in da si močno želi, da bi bilo predsedovanje uspešno. Izrazil je vso podporo Poljske in pripravljenost za sodelovanje.