Skoči do osrednje vsebine

Pogovor državnega sekretarja Dovžana s podsekretarjem za evropske zadeve Republike Estonije Volmerjem

Državni sekretar Gašper Dovžan se je preko avdio-video konference sestal s podsekretarjem za evropske zadeve Republike Estonije Märtom Volmerjem.
pogled na sogovornika preko avdio-video konference

Državni sekretar Dovžan med avdio-video konferenco | Avtor: Ministrstvo za zunanje zadeve

1 / 2

Državni sekretar Dovžan in podsekretar za evropske zadeve Estonije Volmer sta izrazila zadovoljstvo nad odličnimi in prijateljskimi odnosi med Slovenijo in Estonijo, ki jih v zadnjih mesecih zaznamujejo redna srečanja na visokih političnih ravneh. Državni sekretar Dovžan je predstavil prioritete slovenskega predsedovanja Svetu Evropske unije. Sogovornika sta se zavzela za nadaljnje tesno sodelovanje v prihajajočem za Evropsko unijo tako ključnem času. Ob tem sta poudarila interes, da bi čimprej zaživel projekt evropskih zelenih digitalnih potrdil, ki bi državljanom olajšal gibanje v Uniji.

Sekretarja sta se strinjala o potrebi po krepitvi odpornosti Evropske unije na različne oblike kriz in soočanju z različnimi oblikami varnostnih groženj, s poudarkom na kibernetskih grožnjah. Med najpomembnejšimi temami pogovorov so bile še strateška avtonomija, gospodarsko okrevanje in digitalizacija. Poudarila sta tudi pomen vladavine prava, nadaljnje krepitve transatlantskih odnosov in podpore evropski perspektivi Zahodnega Balkana. Obe državi bosta spodbujali aktivno in vključujočo razpravo o prihodnosti Evrope. Pozornost sta namenila tudi zunanji in notranji dimenziji migracijske problematike v luči iskanja dogovora o predlogu pakta o migracijah in azilu.

Podsekretar za evropske zadeve Volmer je pozdravil prednostne vsebine predsedovanja Slovenije Svetu Evropske unije in izrazil pripravljenost za nadaljnje tesno sodelovanje med državama pri usklajevanju stališč do evropskih vprašanj.