Skoči do osrednje vsebine

Konzultacije državnega sekretarja Dovžana s španskim državnim sekretarjem za Evropsko unijo Gonzálezom-Barbo Pera

Državni sekretar Dovžan je na pogovorih sprejel državnega sekretarja na Ministrstvu za zunanje zadeve Kraljevine Španije Juana Gonzáleza-Barbo Pera. Pogovori so bili osredotočeni na prihajajoče predsedovanje Slovenije Svetu Evropske unije in aktualne evropske teme.

V duhu prijateljskega in konstruktivnega sodelovanja sta sogovornika poudarila skupna prizadevanja za izboljšanje odpornosti in zmogljivosti Evropske unije za soočanje s krizami. Pozornost sta posvetila okrevanju evropskega gospodarstva, z upoštevanjem zelenega prehoda in digitalne transformacije, vladavini prava in ohranjanju evropskega načina življenja. Zavzela sta se tudi za vključujočo in odprto razpravo o prihodnosti Evrope. Med temami pogovora so bili tudi sodelovanje v sredozemskem prostoru, južno sosedstvo in evropska perspektiva držav Zahodnega Balkana. Sogovornika sta pozornost namenila tudi paktu o migracijah in azilu. Državni sekretar González-Barba Pera je zagotovil podporo Španije Sloveniji v času predsedovanja Svetu Evropske unije.

Državna sekretarja sta v okviru programa nastopila na drugem dogodku o prihodnosti Evrope v organizaciji Blejskega strateškega foruma, ki so se ga udeležili mladi iz Slovenije in Španije. Pogovor je bil namenjen Prihodnosti Evrope in vprašanjem, ki jih mladi vidijo kot najbolj pereča.