Skoči do osrednje vsebine

Pogovor državnega sekretarja Dovžana z generalnim sekretarjem v Zveznem ministrstvu za evropske in mednarodne zadeve Republike Avstrije Petrom Launskyjem-Tieffenthalom

Državni sekretar Gašper Dovžan je danes opravil videokonferenčni pogovor z generalnim sekretarjem v Zveznem ministrstvu za evropske in mednarodne zadeve Republike Avstrije Petrom Launskyjem-Tieffenthalom. Osrednja tema pogovora je bila predstavitev prioritet slovenskega predsedovanja Svetu Evropske unije v drugi polovici 2021.
Državni sekretar s sodelavci za mizo pred ekranom

Državni sekretar Gašper Dovžan s sodelavci pred zaslonom z generalnim sekretarjem v Zveznem ministrstvu za evropske in mednarodne zadeve Republike Avstrije Petrom Launskyjem-Tieffenthalom | Avtor: Ministrstvo za zunanje zadeve

1 / 2

Državni sekretar Dovžan je v predstavitvi prioritet poudaril pomen krepitve odpornosti, okrevanja in strateške avtonomije Evropske unije. Slovenija si bo v tem okviru prizadevala za čimprejšnji začetek črpanja sredstev v okviru Instrumenta za okrevanje. Državni sekretar Dovžan je izpostavil pomen vključujoče in ambiciozne razprave v okviru Konference o prihodnosti Evrope ter dodal, da želi imeti Slovenija aktivno vlogo pri vodenju konference.

Državni sekretar Dovžan in generalni sekretar Launsky-Tieffenthal sta poudarila pomen vladavine prava in evropskih vrednot. Avstrijska stran je izrazila zadovoljstvo, da ima Slovenija visoko na agendi zunanjepolitičnih prioritet širitev Evropske unije na države Zahodnega Balkana.

Sogovornika sta potrdila pripravljenost za tesno sodelovanje v drugi polovici letošnjega leta.