Skoči do osrednje vsebine

Letošnji svetovni dan hrane na temo »Varna hrana danes za zdrav jutri«

Generalna skupščina Združenih narodov je 20. decembra 2018 sprejela resolucijo, s katero je 7. junij razglasila za svetovni dan varnosti hrane. Ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano, Uprava za varno hrano, veterinarstvo in varstvo rastlin (UVHVVR), Državni svet RS in Evropska mreža deklaracije za hrano, tehnologijo, prehrano in zdravje so ob tej priložnosti pripravili že 3. strokovno konferenco o izzivih, ki nas na področju varne hrane čakajo v prihodnosti.

Konference so se udeležili minister dr. Jože Podgoršek, državni sekretar mag. Aleš Irgolič ter direktor UVHVVR Matjaž Guček.

Svetovni dan varnosti hrane je priložnost za razmislek o pomenu in prihodnosti varne hrane. Je priložnost za spodbujanje ukrepov za preprečevanje, odkrivanje in obvladovanje tveganj, povezanih s hrano, saj varnost hrane vpliva na prehransko varnost, zdravje ljudi, gospodarsko blaginjo, kmetijstvo, dostop do trga, turizem in trajnostni razvoj.

Letošnja tema »Varna hrana danes za zdrav jutri« izpostavlja dolgoročne koristi proizvodnje in uživanja varne hrane za vse nas, za gospodarstvo in nenazadnje za naš planet. Zavedanje sistemskih povezav med zdravjem ljudi, živali, rastlin, okoljem in gospodarstvom nam bo pomagalo zadovoljiti potrebe prihodnosti. Zato tudi Združeni narodi ob svetovnem dnevu varnosti hrane pozivajo k odgovornemu ravnanju vseh deležnikov v procesu.

Minister dr. Jože Podgoršek je na konferenci izpostavil: «Živimo v družbi, polni tveganj. Nenehno smo izpostavljeni različnim dejavnikom tveganja. Hrano uživamo dnevno in če le-ta ne izpolnjuje kriterijev varnosti, to pomeni, da smo lahko tveganju za naše zdravje konstantno izpostavljeni. Za suverenost vsake države, tudi Slovenije, je pomembno, da imamo sami na zalogi čim večjo varnost, tako v medicinskem kot v prehranskem delu. Da smo čimbolj samooskrbni. In zato si tudi v tej fazi, ko se pripravljamo na novo programsko obdobje želim, da bi bili dovolj ambiciozni pri ukrepih, pri finančnih intervencijah novega programskega obdobja, da bi naša prehranska varnost čimbolj temeljila na slovenski prehranski varnosti, na kratkih verigah, na lokalnih dobaviteljih. Če bomo dali priložnost slovenskemu kmetijstvu, bo slovenski kmet prideloval hrano. Če bomo kupovali to hrano, jo bo zagotovo slovenski kmet prideloval.«

Konference se je v popoldanskem delu udeležil tudi državni sekretar Aleš Irgolič – sodeloval je na okrogli mizi z naslovom »Vpliv globalnega trga s hrano na percepcijo potrošnikov z vidika varnosti živil«, direktor UVHVVR Matjaž Guček pa je kot predstavnik organizatorja vodil aktivnosti v okviru konference tako v dopoldanskem, kot tudi v popoldanskem delu.