Skoči do osrednje vsebine

Konzultacije državnega sekretarja Gašperja Dovžana z ministrico za evropske zadeve in usmerjanje lastništva Republike Finske

Danes sta državni sekretar Gašper Dovžan in ministrica za evropske zadeve in usmerjanje lastništva Republike Finske Tytti Tuppurainen, opravila videokonferenčni sestanek, katerega osrednja tema in namen je bila predstavitev prednostnih nalog prihajajočega slovenskega predsedovanja Svetu Evropske unije.
udeleženci za mizo in na zaslonu

Državni sekretar Gašper Dovžan s sodelavci in ministrica za evropske zadeve in usmerjanje lastništva Republike Finske Tytti Tuppurainen na zaslonu | Avtor: Ministrstvo za zunanje zadeve

1 / 2

Zavzela sta se za aktivno in tesno sodelovanje v tem pomembnem času za EU ter njeno krepitev odpornosti na različne oblike kriz, okrevanje in strateško avtonomijo. V pogovoru o Konferenci o prihodnosti Evrope sta bila soglasna, da bi bilo v razpravo potrebno pritegniti čim širši krog državljanov. Poudarila sta tudi pomen vladavine prava in evropskih vrednot.

Državni sekretar Dovžan jo je seznanil, da si bo Slovenija v času predsedovanja prizadevala za krepitev transatlantskih odnosov in utrjevanju strateških zavezništev z državami, s katerimi nas povezujejo skupne vrednote, posebno pozornost bo posvetila tudi sosedstvu. Sogovornika sta se ob tem zavzela za podporo evropski perspektivi držav Zahodnega Balkana, kakor tudi za dialog in konstruktivno sodelovanje z državami v širši soseščini. Pozornost sta namenila tudi zunanji in notranji dimenziji migracijske problematike, dotaknila pa sta se tudi odnosov Evropske unije in Ruske federacije.

Ministrica Tuppurainen je zaželela Sloveniji, kot naslednji predsedujoči Svetu EU, veliko uspeha ter ji zagotovila konstruktivno sodelovanje in vso podporo Finske.