Skoči do osrednje vsebine

Konzultacije generalnih direktorjev za evropske zadeve Slovenije in Luksemburga

Generalna direktorica Direktorata za zadeve Evropske unije Barbara Sušnik je preko videokonference opravila bilateralne konzultacije z generalnim direktorjem za evropske zadeve v Ministrstvu za zunanje in evropske zadeve Velikega vojvodstva Luksemburg Jeanon-Louisom Thillom.
sedi pred računalnikom

Generalna direktorica Direktorata za zadeve Evropske unije Barbara Sušnik | Avtor: Ministrstvo za zunanje zadeve

1 / 2

Generalna direktorica Sušnik je predstavila ključne vsebine, ki bodo zaznamovale predsedovanje Slovenije Svetu Unije. Slednje so predvsem povezane s posledicami pandemije covida-19, izgradnjo odpornosti in strateške avtonomije Evropske unije ter s prihodnostjo Evrope. Ocenila je, da mora Evropska unija posvetiti večjo pozornost učinkovitejšemu spopadanju z različnimi kriznimi situacijami, med katere poleg zdravstvenih kriz spadajo tudi druge oblike sodobnih varnostnih groženj, kot so kibernetski napadi večjih razsežnosti. Poudarila je pomen kredibilne širitvene politike Evropske unije in izpostavila, da mora regija Zahodnega Balkana ostati geostrateška prioriteta Evropske unije, zato ji bo Slovenija v času predsedovanja Svetu Unije posvetila posebno pozornost.

Sogovornika sta izmenjala poglede o poteku Konference o prihodnosti Evrope in soglašala, da mora konferenca temeljiti na kakovostni razpravi z državljani, saj bodo njeni zaključki ključnega pomena za prihodnji razvoj Evrope. Pozornost sta namenila tudi vprašanju migracijskih tokov in iskanju dogovora o predlogu pakta o migracijah in azilu.

Generalni direktor Thill je pozdravil prednostne vsebine predsedovanja Slovenije Svetu Evropske unije in izrazil pripravljenost za nadaljnje tesno sodelovanje med državama pri usklajevanju stališč do evropskih vprašanj.  

Sogovornika sta se zavzela za nadaljnji uspešen razvoj dvostranskih političnih odnosov in sodelovanje na gospodarskem področju. Luksemburške neposredne naložbe v Sloveniji so leta 2019 znašale 2 milijardi evrov, kar uvršča Luksemburg na drugo mesto tujih naložbenikov v naši državi.