Skoči do osrednje vsebine

Zelena luč za začetek cepljenja otrok od 12. leta starosti

Na novinarski konferenci o aktualnem stanju glede bolezni COVID-19 je sodelovala vodja posvetovalne skupine za cepljenje Bojana Beović.

Glede na aktualne podatke je bilo včeraj opravljeno skupno 1501 PCR-testiranje in 7598 hitrih antigenskih testov. S PCR-testi je bilo potrjenih 91 novih okužb, kar je 6,1 odstotka vseh izvidov. Sedemdnevno povprečje po danes objavljenih podatkih znaša 276 okužb.

V bolnišnicah se zaradi covida-19 zdravi 245 bolnikov, torej trije več kot v nedeljo. 72 jih potrebuje intenzivno nego, en bolnik s covidom-19 je včeraj umrl.

Cepljenje se nadaljuje. Jutranji podatki kažejo, da je bilo s prvim odmerkom cepiva cepljenih 661.138 oseb, z vsemi odmerki pa 402.688 oseb.

Vodja posvetovalne skupine za cepljenje Bojana Beović je najprej povedala, da je Evropska agencija za zdravila dala pozitivno mnenje k cepljenju otrok od 12. leta starosti s cepivom podjetij Pfizer/BioNTech. Tako se bo cepljenje otrok od 12. leta starosti lahko začelo tudi v Sloveniji, najprej pa ga bodo priporočili otrokom s kroničnimi boleznimi, kakor je bilo svetovano tudi za odraslo prebivalstvo.

Ta teden se bo sestala posvetovalna skupina za cepljenje in o tem dala uradno mnenje, ki bo nato podlaga za priporočila Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ), s katerimi se bo spodbujalo cepljenje zlasti bolj ogroženih skupin otrok s kroničnimi boleznimi, saj te lahko povzročijo težji potek bolezni, je povedala Beović.

Po njenih besedah so nemški raziskovalci ugotovili možni razlog za nastanek neželenih učinkov predvsem po cepljenju s cepivi podjetij AstraZeneca in Johnson & Johnson. To je pomembno tudi zato, ker bo odkritje omogočilo izboljšanje cepiva, saj želimo, je pojasnila, da bi bilo v obdobju, ko bo cepivo mogoče izbrati, na voljo čim več cepiv proti covidu-19.

V Sloveniji je prvi odmerek cepiva dobilo že 39 odstotkov odraslih, polno cepljenih odraslih pa je približno četrtina. Ob tem je Beović poudarila, da prvi odmerek cepiva prepreči hud potek bolezni in hospitalizacijo ali celo usodni izid bolezni. Drugi odmerek cepiva učinek cepljenja poveča in podaljša, še posebej pa je pomemben zaradi učinkovitosti cepiva proti novim različicam virusa SARS-CoV-2.

V Sloveniji se cepiva uporabljajo v skladu s priporočili Evropske agencije za zdravila, prav tako se tako določajo presledki med prvim in drugim odmerkom, pri čemer se pri cepivu AstraZenece omogoča cepljenje že pred dvanajstim tednom po prvem odmerku, če ga ljudje iz kakršnega koli razloga potrebujejo prej. Posameznik tudi sam presoja, kako se bo cepil po preboleli bolezni. Dokler je bilo cepiva malo, je svetovalna skupina priporočala samo eno cepljenje pri prebolevnikih, in to po šestih mesecih, ko bi zaščita po prebolelosti začela slabeti. Glede na sedanji sorazmerno velik delež precepljenosti, ko je na voljo tudi več odmerkov cepiva, pa je dana možnost, da se ljudje cepijo prej, pred potekom šestih mesecev, in tudi z dvema odmerkoma, če je to potrebno.

Na koncu je vodja posvetovalne skupine za cepljenje Bojana Beović poudarila, da bo jeseni možno normalno življenje brez ukrepov samo, če bo precepljeno tolikšno število prebivalstva, da se bo vzpostavila tako imenovana kolektivna imunost. Pri tako imenovani wuhanski različici virusa naj bi to znašalo od 66 do 70 odstotkov prebivalstva, pri bolj kužnih različicah novega koronavirusa pa mora biti precepljen večji delež prebivalstva.

Vodja posvetovalne skupine za cepljenje Bojana Beović za govorniškim pultom v sobi za novinarske konference, na desni slovenska zastava.

Vodja posvetovalne skupine za cepljenje Bojana Beović | Avtor: Urad Vlade RS za komuniciranje