Skoči do osrednje vsebine

Objavljen majski Pregled javnofinančnih gibanj

Objavljamo nov Pregled javnofinančnih gibanj s podatki za prvo tretjino letošnjega leta. Prihodki državnega proračuna so se glede na enako obdobje lanskega leta zvišali za 14,8 % in so znašali okoli 3,5 milijarde evrov. Odhodki državnega proračuna so v tem obdobju znašali 4,7 milijarde evrov, kar je 26,2 % več kot v primerljivem obdobju lani. Primanjkljaj državnega proračuna je v prvi tretjini leta tako znašal 1,2 milijarde evrov.

V Pregledu javnofinančnih gibanj vsak mesec objavljamo podrobne podatke o realizaciji državnega proračuna na mesečni ravni. Podatke o državnem proračunu lahko sicer spremljate tudi na spletni strani proracun.gov.si, kjer je objavljen interaktivni grafični prikaz ključnih podatkov državnega proračuna, ki se vsakodnevno osvežuje. 

Poleg podatkov o državnem proračunu so v Pregledu javnofinančnih gibanj objavljeni tudi podatki o mesečni realizaciji ostalih blagajn javnega financiranja: Zavoda za pokojninsko in invalidsko zavarovanje Slovenije, Zavoda za zdravstveno zavarovanje Slovenije in proračunov občin. 

Konsolidirana bilanca javnega financiranja, ki jo sestavljajo vse štiri javne blagajne, je v prvi tretjini leta zabeležila približno 6,7 milijarde evrov prihodkov in 7.9 milijarde evrov odhodkov.