Skoči do osrednje vsebine

Predsednik vlade Janez Janša s črnogorskim predsednikom vlade Zdravkom Krivokapićem

Predsednik vlade Janez Janša je danes na delovnem obisku sprejel predsednika vlade Črne gore Zdravka Krivokapića. Na delovnem srečanju sta sogovornika obravnavala stanje pandemije, ki v obeh državah upada, odnose med državama ter širitveni proces Evropske unije.

Glede bilateralnih odnosov, ki so prijateljski in tradicionalno dobri, sta izrazila namen po krepitvi gospodarskega sodelovanja in po čim prejšnjem sklicu mešane gospodarske komisije.

Predsednik črnogorske vlade Zdravko Krivokapić je slovensko stran seznanil s stanjem v pristopnih pogajanjih in njihovimi načrti in pričakovanji. Predsednik slovenske vlade Janez Janša je predstavil načrte slovenskega predsedstva Svetu EU glede regije Zahodnega Balkana in širitvenega procesa. Slovenija podpira reformne procese v Črni gori. V času svojega predsedovanja Svetu EU si bo prizadevala za nadaljevanje širitvenega procesa z državami Zahodnega Balkana, v skladu z revidirano širitveno metodologijo. Menimo, da morata biti regija Zahodnega Balkana in pristopni proces držav regije deležna okrepljene politične pozornosti in osredotočenosti držav članic EU in njenih institucij. Tako bo slovensko predsedstvo v oktobru v Sloveniji organiziralo vrh EU – Zahodni Balkan.