Skoči do osrednje vsebine

Konzultacije državnega sekretarja Gašperja Dovžana z ministrom za zunanje zadeve Republike Ciper

Danes sta državni sekretar Gašper Dovžan in minister za zunanje zadeve Republike Ciper Nikos Kristodulides na pobudo slovenske strani opravila videokonferenčni sestanek, katerega osrednja tema in namen je bila predstavitev prednostnih nalog slovenskega predsedovanja Svetu Evropske unije.
sedi pred ekranom z udeležencem

Državni sekretar Gašper Dovžan | Avtor: Ministrstvo za zunanje zadeve

Zavzela sta se za tvorno in tesno sodelovanje v tem ključnem času za EU ter njeno krepitev odpornosti na različne oblike kriz, okrevanje in strateško avtonomijo. Sogovornika sta izpostavila pomen vključujoče in ambiciozne razprave v okviru Konference o prihodnosti Evrope, vladavine prava in ohranjanja evropskega načina življenja ter evropskih vrednot.

Slovenija in Ciper podpirata evropsko perspektivo držav Zahodnega Balkana, kot tudi dialog in konstruktivno sodelovanje z državami v širši soseščini. Sogovornika sta posebno pozornost namenila zunanji in notranji dimenziji migracijske problematike, tudi v povezavi z razvojem dogodkov v Vzhodnem Sredozemlju.

Zunanji minister je zaželel Sloveniji kot naslednji predsedujoči Svetu EU veliko uspeha in ji pri tem zagotovil vso podporo in kooperativnost Cipra.