Skoči do osrednje vsebine

»Če je volja za sodelovanje, se spišejo zgodbe o uspehu.«

Minister za obrambo mag. Matej Tonin se je danes mudil v Tržiču, kjer je šestim društvom gorske reševalne službe predal v uporabo šest novih vozil za intervencijsko reševanje, obenem pa se je udeležil odprtja novih prostor društva Gorske reševalne službe (GRS) Tržič.

Ministrstvo za obrambo je prek Uprave za zaščito in reševanje za nakup šestih novih intervencijskih vozil za gorsko reševanje namenilo 330.126,00 evrov. Vozila so danes prejela društva GRS Radovljica, GRS Ljubljana, GRS Koroške, GRS Tolmin, GRS Kranj in GRS Škofja Loka. Vse nove toyote landcruiser so že opremljene za namen gorskega reševanja.

Tudi sicer Gorska reševalna zveza Slovenije skupaj z Upravo za zaščito in reševanje po letu 2015 aktivno nadomešča izrabljena intervencijska vozila v društvih gorske reševalne službe. Kot je v današnjem nagovoru poudaril minister mag. Matej Tonin, lahko le dobro opremljeni reševalci in društva, v katerih delujejo, varno in kakovostno opravljajo naloge na področju zaščite, reševanja in pomoči.

Danes so bili v Tržiču v uporabo predani tudi novi prostori za tamkajšnje društvo Gorska reševalna služba Tržič. Ministrstvo za obrambo se zaveda prostorske problematike društev gorskih reševalcev, zato skupaj z lokalnimi skupnostmi pristopa k reševanju. Tako primer je tudi občina Tržič.

Kot je poudaril minister mag. Matej Tonin je današnji dogodek pokazal preprosto sporočilo, da skupaj zmagujemo, če se kaže volja po sodelovanju. V tem primeru je šlo za sodelovanje Gorske reševalne zveze Slovenije, društva Gorska reševalna služba Tržič, Občine Tržič in Ministrstva za obrambo. Le to spiše zgodbe o uspehu, je dodal minister Tonin.

Občina Tržič in Ministrstvo za obrambo skupaj z Upravo za zaščito in reševanje sta se za dolgoročno ureditev prostorov za GRS Tržič dogovorila, da občina brezplačno prenese primerne prostore na ministrstvo, ki jih za potrebe GRS Tržič prenovi. Novi prostori so bili prenovljeni in danes uradno predani GRS Tržič. Minister Tonin je poudaril, da je to tudi model, po katerem se lahko Ministrstvo za obrambo vključuje v tovrstne investicije in sodeluje pri zagotavljanju boljših pogojev za delo gorskih reševalcev.