Skoči do osrednje vsebine

Minister Aleš Hojs v okviru priprav na predsedovanje Slovenije Svetu EU obiskal Grčijo

Minister za notranje zadeve Aleš Hojs se je danes v okviru priprav na predsedovanje Slovenije Svetu EU v Atenah sestal z grškim ministrom za zaščito državljanov Michalisom Chrysochoidisom in grškim ministrom za migracije in azil Notisom A. Mitarachijem.

Sestanek na grškem ministrstvu za migracije in azil

V pogovoru, ki je potekal v konstruktivnem vzdušju, so se strinjali, da je sodelovanje med državama dobro. Pogovor so nato namenili pripravam Slovenije na predsedovanje Svetu EU v drugi polovici 2021.

Minister Hojs je grška kolega seznanil s prednostnimi nalogami na področju notranjih zadev: celostno upravljanje z migracijami, krepitev schengenskega prostora, zagotavljanje visoke stopnje varnosti v EU, regionalna prioriteta pa je regija Zahodnega Balkana.

Pri vprašanju migracij so se strinjali, da je ključno poiskati skupno in celovito rešitev na EU ravni. "Kljub različnim stališčem do nekaterih vprašanj se strinjamo, da je ključno delovanje na zunanji razsežnosti migracij. Osredotočeni moramo biti na odpravo vzrokov za migracije in krepitev vračanja," je pogovor kratko povzel minister Hojs. "Prav tako se strinjamo, da je nujno zaščititi zunanje meje EU, pri tem pa moramo sodelovati vse države članice."

Slovenija vidi možnost za napredek pri pogajanjih o uredbi o agenciji EU za azil. "Evropski azilni podporni urad potrebuje močnejši mandat za operativno pomoč državam članicam, ki jo potrebujejo," je še povedal minister Hojs.

Za obe državi je izjemnega pomena tudi visoka stopnja varnosti v EU. Zato sta grška kolega z zadovoljstvom sprejela informacijo o slovenskih načrtih med predsedovanjem. "Prizadevali si bomo za krepitev policijskega sodelovanja, in sicer še posebej pri preprečevanju in preiskovanju spolnih zlorab otrok ter čezmejnega iskanja pogrešanih."

Slovenija bi si želela tudi napredek pri pogajanjih o uredbi o Europolu. "Podpiramo krepitev Europola, ki predvsem državam z manjšimi administracijami lahko pomaga pri analizi velikih podatkovnih zbirk, prav tako pa je bistvena močnejša vloga pri inovacijah in razvoju sodobnih orodij za policijsko delo," je še dejal minister Hojs.

Grška kolega sta zagotovila, da bodo pri pogajanjih konstruktiven partner in ministru Hojsu z ekipo zaželela uspešno predsedovanje.