Skoči do osrednje vsebine

Minister dr. Logar na virtualnem 131. zasedanju Odbora ministrov Sveta Evrope

Minister za zunanje zadeve dr. Anže Logar je danes sodeloval na virtualnem 131. zasedanju Odbora ministrov Sveta Evrope pod nemškim predsedovanjem Odboru ministrov Sveta Evrope. Glavna tema razprav ministrov je bila skupna odgovornost za demokratično varnost v Evropi. Minister dr. Logar je v nastopu poudaril, da pandemija covida-19 ni samo zdravstvena kriza ampak tudi socio-ekonomska kriza. Pandemija preizkuša in ogroža težko priborjene norme in standarde človekovih pravic, ki jih je razvil in jih varuje Svet Evrope.
med nagaovorom pred zaslonom

Minister dr. Logar na virtualnem 131. zasedanju Odbora ministrov Sveta Evrope | Avtor: Ministrstvo za zunanje zadeve

1 / 2

Minister dr. Logar je uvodoma poudaril, da opažamo široko razširjeno demokratično nazadovanje, slabitev vladavine prava in zaskrbljujoč trend neizvrševanja sodb Evropskega sodišča za človekove pravice. Minister je zagotovil podporo strasbourškemu sodišču in se zahvalil generalni sekretarki za njen Strateški okvir. Svet Evrope se mora še naprej reformirati in prilagajati novim izzivom po pandemiji: varstvu človekovih pravic, demokraciji in vladavini prava. Podprl je ministrsko odločitev o človekovih pravicah v digitalni dobi in izrazil prepričanje, da je Svet Evrope edinstvena organizacija za vzpostavitev standardov za soočanje z izzivi novih tehnologij, predvsem umetne inteligence, v sodelovanju z drugimi, kot je npr. Unesco.

V nadaljevanju je minister poudaril zavezo Slovenije učinkovitemu multilateralizmu in razvejanemu mednarodnemu sodelovanju na vseh ravneh (evropski, nacionalni, parlamentarni, lokalni in regionalni), da bi tako odgovorili na potrebe naših državljanov. Slovenija bo med predsedovanjem Svetu Evropske zasledovala svoje prioritete tudi z mislijo na Svet Evrope. Želimo si, da bi Unija čim prej pristopila k Evropski konvenciji o človekovih pravicah.

Na zasedanju so ministri razpravljali še o letnem poročilu generalne sekretarke o stanju demokracije, človekovih pravic in vladavine prava za leto 2021, o vlogi Sveta Evrope pri odzivanju na konflikte in krize v Evropi ter zagotavljanju dolgoročne učinkovitosti sistema Evropske konvencije o človekovih pravicah.