Skoči do osrednje vsebine

Slovesnost ob zaključku prve faze posodobitve letališča Cerklje ob Krki

Na vojaškem letališču v Cerkljah ob Krki sta minister za obrambo Matej Tonin in poveljnik 15. polka vojaškega letalstva polkovnik Janez Gaube prerezala slavnostni trak ob zaključku prve faze posodobitve letališča.

Vrednost prve faze posodobitve je 72,5 milijona evrov, od tega je 41 milijonov evrov prispeval Nato. V drugi fazi, ki je vredna 33,2 milijona evrov (31 milijonov evrov prispeva Nato), bomo veliko pozornost namenili oskrbi z gorivom in izboljšanju vojaških logističnih zmogljivosti.

Minister Tonin je poudaril, da smo dosegli enega izmed najpomembnejših mejnikov v procesu modernizacije in rekonstrukcije letališča in dodal, da bo prenova letališča bistveno povečala frekvenco letal, da pa čaka vojsko še izgradnja dodatnih logističnih zmogljivosti in posodobitev za oskrbo z letalskim gorivom. Spodbudno je spregovoril o načrtovanju posodobitve letalskega polka, tako da se »v roku enega leta pričakuje novo transportno letalo, ki bo pomemben korak za našo večjo avtonomnost, v prihodnjih letih pa sprejem novih vojaških helikopterjev. Medtem pa že teče investicija posodabljanja in modernizacija obstoječe flote helikopterjev«, je pričakovanja za prihodnost sklenil minister Tonin.

Slovesnosti ob zaključku prve faze posodobitve letališča Cerklje ob Krki sta se udeležila tudi poveljnik sil Slovenske vojske generalmajor Miha Škerbinc in poveljnika zračnih sil ZDA v Evropi in Afriki general Jeffreyj L. Harrigian.

Generala sta si pred slovesnostjo ogledala Center za usposabljanje kontrolorjev združenih ognjev, kjer jima je poveljnik 152. letalske eskadrilje podpolkovnik Gregor Virant predstavil delovanje šole in tamkajšnje tečaje, na katerih večji delež slušateljev predstavljajo pripadniki tujih oboroženih sil. Ogledala sta si taktični simulator, ki se uporablja za usposabljanje slušateljev tečajev in ohranjanje usposobljenosti kontrolorjev združenih ognjev. Generalmajor Škerbinc je ameriškemu generalu predstavil operativni okvir mednarodnih vojaških vaj Zvezdni vitez in Jadranski udar, ki v okviru sklopa vaj Defender Europe 21 (DE21) potekata (tudi) na širšem območju Slovenije. Pogovarjala sta se o dosedanjem sodelovanju, s težiščem na usposabljanju in skupnih mednarodnih dejavnostih v prihodnje.

Minister za obrambo Matej Tonin in poveljnik 15. polka vojaškega letalstva polkovnik Janez Gaube sta prerezala slavnostni trak ob zaključku prve faze posodobitve letališča Cerklje ob Krki

Minister za obrambo Matej Tonin in poveljnik 15. polka vojaškega letalstva polkovnik Janez Gaube sta prerezala slavnostni trak ob zaključku prve faze posodobitve letališča Cerklje ob Krki | Avtor: Tadej Krese, GŠSV

1 / 3