Skoči do osrednje vsebine

Pismo Evropskemu združenju tiskovnih agencij

Tudi mi bi sicer raje videli, da se stvari, ki so se dogajale na Slovenski tiskovni agenciji, ne bi nikoli zgodile. Žal pa so se zgodile in so lahko vsem v opomin in opozorilo, da se kaj takega ne bi nikoli več zgodilo.

Ko je uradno svoj mandat nastopil direktor Veselinovič leta 2009, je bila ena njegovih prvih potez obračun s tedanjim odgovornim urednikom Borutom Meškom. Obračun, ki se je končal skrajno tragično, velja za enega najbolj grobih in brutalnih obračunov politike z novinarji v času demokratične Slovenije.

Slovenska tiskovna agencija je tako kmalu po nastopu mandata Bojana Veselinoviča pod vodstvom tedanjega odgovornega urednika Boruta Meška objavila intervju z znanim slovenskim komunističnim oporečnikom Ljubom Sircem, kar očitno ni bilo po volji direktorja Veselinoviča. »Dan po objavi intervjuja, točneje 21.4. me je od zgodnjih jutranjih ur Veselinovič zasul s številnimi zahtevki po pojasnilih, ki so po elektronski pošti časovno prihajali ob: 00:06, 00:09, 00:27, 12:32 (dva vsebinsko različna zahtevka!), 12:34, 14:59, 15:12. ,» je dogajanje po objavi v zvezi s tem tedaj javno pojasnil Borut Meško, o tem pa je poročalo tudi Združenje novinarjev in publicistov.

Ne glede na to, da je uredništvo strogo ločeno od upravnega dela agencije, se je direktor Veselinovič neposredno vmešaval v uredniško delo, ter med drugim od urednikov celo zahteval pojasnila, ali se je verodostojnost izjav z novinarskih konferenc posameznih opozicijskih poslancev preverjalo, predno se jih je objavilo.

Verjetno se strinjate, da je tako vpletanje politično nastavljenega direktorja v novinarsko delo nedopustno.

Ko se je odgovorni urednik po dveh mesecih vrnil z bolniške, je direktor Veselinovič nemudoma nadaljeval z izjemnimi pritiski. Odgovorni urednik je nato kmalu znova odšel na bolniško, kamor mu je ne glede na situacijo direktor poslal odpoved delovnega razmerja. Nekaj mesecev za tem je odgovorni urednik zaradi hude bolezni umrl.

Prepričani smo tudi, da vam je lahko povsem jasno, zakaj direktor Veselinovič ni samo razrešil tedanjega odgovornega urednika, ampak mu je na bolniško posteljo poslal tudi odpoved delovnega razmerja. In to ob veliki podpori tedanje vladajoče Socialdemokratske stranke.

Kaj so si ob tovrstnih postopkih lahko mislili drugi novinarji? Kakšno je bilo to sporočilo ne le za novinarje Slovenske tiskovne agencije, ki bi si morda drznili drugače razmišljati od direktorja, ampak tudi za vse ostale novinarje v državi?

Celotno pismo direktorja Urada Vlade RS za komuniciranje Evropskemu združenju tiskovnih agencij