Skoči do osrednje vsebine

Državni sekretar Dovžan na konferenci o vladavini prava na Portugalskem in bilateralnih srečanjih s Slovaško in Romunijo

Državni sekretar Gašper Dovžan je na povabilo portugalske državne sekretarke Ane Paule Zacarias, skupaj z nemškim državnim ministrom Michaelom Rothom, nastopil na zaključnem panelu konference na visokem nivoju o vladavini prava. Konferenco je organiziralo portugalsko predsedstvo v Coimbri na Portugalskem.

Državni sekretar Dovžan je v nastopu poudaril pomen vladavine prava, ki je pomembna za zagotavljanje evropskega načina življenja. Napovedal je, da bo slovensko predsedstvo nadaljevalo prakso nemškega in portugalskega predsedstva in v okviru Sveta za splošne zadeve organiziralo tako splošno razpravo o letnem poročilu o vladavini prava, ki ga bo predvidoma v juliju objavila Evropska komisija, kot tudi posebno razpravo o stanju vladavine prava v petih izbranih državah. Poleg tega bo organiziralo posebno razpravo o stanju vladavine prava v petih izbranih državah. Ob upoštevanju slovenskih izkušenj je državni sekretar Dovžan poudaril potrebo po poglobljenem pristopu k spremljanju in krepitvi vladavine prava v Evropski uniji brez dvojnih meril, saj formalna jamstva sama po sebi še ne zagotavljajo, da se vladavina prava udejanja tudi v praksi.

Celoten nastop si lahko ogledate na tej povezavi.

Ob robu neformalnega srečanja Sveta za splošne zadeve je državni sekretar opravil pogovore s slovaškim državnim sekretarjem Martinom Klusom in državno sekretarko na romunskem zunanjem ministrstvu Iulio Matei. Državni sekretar je v pogovorih predstavil prioritete Slovenskega predsedovanja Svetu Evropske unije v drugi polovici leta.