Skoči do osrednje vsebine

Štrukelj: Prva učinkovita zdravila bi bila lahko na voljo januarja 2022

Na novinarski konferenci o aktualnem stanju glede bolezni COVID-19 sta sodelovala dr. Mateja Logar, vodja svetovalne skupine pri Ministrstvu za zdravje, in prof. dr. Borut Štrukelj iz Fakultete za farmacijo v Ljubljani.

Včeraj je bilo ob opravljenih 1.504  PCR testih potrjenih 113 novih okužb. Opravljenih je bilo tudi  7.399 hitrih antigenskih testov. V bolnišnicah se danes zdravi 407 pacientov, od tega 121 na oddelkih intenzivne terapije. Na novo je bilo včeraj v bolnišnice sprejetih 10 pacientov, v soboto pa 13. Iz bolnišnic je bilo včeraj odpuščenih 8 pacientov, v soboto 23. Tako včeraj kot v soboto so umrle 3 osebe.

V skladu z Načrtom sproščanja ukrepov se nahajamo v rumeni fazi

Epidemiološke razmere v državi se še naprej počasi izboljšujejo, je dejala Maja Bratuša . Število aktivnih primerov okužbe s COVID-19 upada, po oceni NIJZ je trenutno aktivnih okužb v državi 7.450.

Tudi sedemdnevno povprečje okužb se še naprej znižuje. Današnji podatki kažejo, da znaša 444, včeraj je to povprečje znašalo 449.

Kar se tiče obarvanosti posameznih regij, današnji podatki kažejo, da je 9 regij obarvanih rumeno, Primorsko-Notranjska regija je trenutno edina, ki je obarvana oranžno, Koroška pa je zelena.

Z današnjim dnem so  v veljavo stopile številne sprostitve, ki jih je vlada sprejela prejšnjo sredo. V šolske klopi so se vrnili vsi srednješolci, fakultete lahko vnovič izvajajo predavanja v živo, podaljšuje se obratovalni čas lokalov, odpirajo se igralnice. Treningi so dovoljeni za vse, dovoljena so tudi tekmovanja, ki jih lahko ponovno spremljajo tudi gledalci v živo, a pod pogojem zasedenosti največ 50 % sedišč, ki so na voljo. Enak pogoj velja tudi za kulturne prireditve. Zbiranje na prostem je dovoljeno do največ 50 oseb.

Bratuša je poudarila, da je maske še vedno potrebno nositi v zaprtih prostorih in tudi na prostem, če ni mogoče vzdrževati 1,5 m medsebojne razdalje. Tudi v šolah je še vedno potrebno masko nositi ves čas, le pouk športne vzgoje je pri tem izjema. Za zaposlene v vzgojno-izobraževalnih zavodih glede pogoja tedenskega testiranja ni sprememb. Tedensko testiranja je še naprej obvezno za vse, ki še niso cepljeni ali ne spadajo v skupino prebolevnikov. Še vedno je potrebno upoštevati tudi vsa higienska priporočila NIJZ. Ogled športnih dogodkov, kulturnih prireditev, notranjosti lokalov in gostilen pa je mogoč le ob pogoju izpolnjevanju PCT pogoja.

Tudi ugodni trendi novih okužb in sprejetih v bolnišnicah nakazujejo na umirjanje epidemije

Vodja svetovalne skupine pri Ministrstvu za zdravje Mateja Logar je dejala, da so trendi novo okuženih in sprejetih v bolnišnice ugodni, kljub temu pa je na oddelkih intenzivne terapije več kot tretjina vseh bolnikov, ki so v bolnišnicah. Kot poudarja, gre večinoma za ljudi, starejše od 50 let, ki bi že lahko bili cepljeni. Zato Logar ponovno poziva vse, da se odločijo za cepljenje.

Logar opozarja, da nas umirjanje epidemije ne sme uspavati. Lani v takem času smo imeli v bolnišnicah 36 bolnikov, zdaj jih imamo bistveno več, kar pomeni, da je virusa v sami populaciji več.

Kot je dodala, se danes ob pogoju PCT sproščajo številne dejavnosti. Model PCT se uporablja v vseh evropskih državah, ni nekaj, kar bi bilo prisotno samo v Sloveniji. Kot pravi se moramo zavedati, da lahko s tem modelom bistveno prej sproščamo številne dejavnosti, kot bi jih sicer, je dejala Logarjeva in ob tem poudarila, da ne gre za diskriminacijo. Vsak se ima možnost sam odločiti ali se bo odločil za cepljenje ali testiranje. Oboje je v Sloveniji brezplačno in dostopno vsem. Gre za osebno odločitev, je prepričana Logarjeva.

Novosti na področju zdravil v primeru covida-19

Borut Štrukelj iz Fakultete za farmacijo v Ljubljani je predstavil novosti na področju zdravil, med njimi:

- Ivermectin, ki ga uporabljamo kot nadomestno zdravljenje. Svetovna zdravstvena organizacija (WHO) in Evropska agencija za zdravila (EMA) sta posodobili priporočila. Še vedno sicer velja, da za samo zdravljenje to zdravilo ni primerno, saj ne vemo, kakšen bi lahko bil optimalni odmerek. Klinične študije so za zdaj negativne, a WHO in EMA zato svetujeta razširitev kliničnih študij tako po številu udeležencev kot po stopnji bolezni. Štrukelj poudarja, da to ni zdravilo, ki bi preprečilo okužbo, v večjih odmerkih pa je močno toksičen. Štrukelj je razkril, da si prizadevamo, da bi tudi Slovenija vstopila v mednarodni sistem kliničnih študij ali pa da bi sami izvedli klinično študijo. Češka in Slovaška sta dovolili pogojno uporabo ivermectina v bolnicah.

- Molnupiravir: je ena od protivirusnih učinkovin in preprečuje podvojevanje virusa.  T. i. tekoči pregled učinkovine je bil narejen že januarja 2021 in še vedno traja, klinične študije, ki so šle iz druge v tretjo fazo, pa še niso pokazale takšne učinkovitosti, da bi to učinkovino lahko registrirali kot zdravilo. Pričakujemo odobritev proti koncu leta.

- potencialno biološko zdravilo Sotrovimap: nadomešča naša protitelesa, ki nastanejo po okužbi ali po cepljenju. Predvidoma naj bi sotrovimap prišel na trg, če bo dobil dovoljenje, novembra ali decembra letos.

Štrukelj je glede cepiv dejal, da imamo trenutno v tretji fazi 24 cepiv. Pričakujemo cepivo CureVac, gre za mRNA cepivo. Naredili naj bi 300 milijonov odmerkov v letu 2021.

Cepivo Sputnik  V, ki je podobno cepivoma AstraZenece in J&J, ima nekoliko večjo učinkovitost, ker je sestavljeno iz dveh vektorskih osnov. V petek se je inšpekcijska skupina EME vrnila iz Rusije, kjer so izvajali še zadnje inšpekcijske postopke. Pričakujemo, da bi lahko bilo cepivo Sputnik V na razpolago v EU že junija.

Klasično cepivo Novavax zamuja tako s končnim podajanjem dokumentacije kot s proizvodnjo. EMA bo začela pregled cepiv iz Kitajske – Sinovac in Sinopharm.

Štrukelj postreže še s podatkom iz ZDA, kjer je od 117 milijonov cepljenih z dvema ali enim odmerkom, zbolelo le 9760 oseb. Razmerje je okoli 1 proti 10.000, kar nam veliko pove o učinkovitosti cepiv.