Skoči do osrednje vsebine

Ob dnevu Slovenske vojske o nedavnih spodbudnih spremembah

»Danes vas devetič zapored kot predsednik republike in vrhovni poveljnik nagovarjam ob dnevu Slovenske vojske in prvič, ko lahko brez zadrege pogledam v vaše oči in v oči slovenske javnosti in rečem: S prelomnimi spremembami v lanskem in v tem letu, za katere gre zahvala načelniku, ministru za obrambo, vladi, Državnemu zboru in Državnemu svetu, se začenja novo obdobje Slovenske vojske,« je na osrednji slovesnosti ob dnevu Slovenske vojske dejal predsednik republike Borut Pahor. Slovesnost je potekala v Izobraževalnem centru za zaščito in reševanje na Igu.

Vlada Republike Slovenije je 15. maj s sklepom določila za dan Slovenske vojske, saj so na ta dan leta 1991 slovenski naborniki začeli služiti vojaški rok izključno v Sloveniji, in sicer v dveh učnih centrih takratne Teritorialne obrambe. Skupaj 300 nabornikov je vojaški rok služilo v 710. učnem centru v Pekrah pri Mariboru in 510. učnem centru na Igu pri Ljubljani.

Slavnostni govornik, predsednik Republike Slovenije in vrhovni poveljnik obrambnih sil Borut Pahor, je v čestitki pripadnicam in pripadnikom Slovenske vojske dejal, da je bilo preteklo leto še posebej zahtevno. »Zaradi vašega znanja, motiviranosti, pozitivnega pristopa in izjemne zagnanosti in predanosti, ste ovire premagovali in premagali in še enkrat pokazali, da znate in zmorete opravljati naloge v najbolj zahtevnih razmerah,« je dejal Borut Pahor. Spomnil je na sodelovanje SV pri preprečevanju širjenja koronavirusa z zdravstvenim sistemom in Civilno zaščito. Spomnil je tudi na sodelovanje SV in Policije pri varovanju meje. Zato ima SV velik ugled, saj so pripadnice in pripadniki vedno pripravljeni pomagati ter so zanesljiv vojaški in človeški steber, na katerega se lahko vedno zanesemo. Prav tako SV po oceni vrhovnega poveljnika odlično izpolnjuje zaveze Slovenije v okviru zavezništva ter na mednarodnih operacijah in misijah. Številne dodatne naloge in epidemija pa niso preprečile izvajanja osnovnega poslanstva SV – usposabljanja in urjenja za obrambo domovine. Na to nalogo pogosto pozabimo, ker je Slovenija varna država. Slovenska vojska je vojaški steber nacionalno-varnostnega sistema in jedro obrambnega sistema RS. Da bo država še naprej ena najvarnejših držav na svetu je pomembno, da je SV dobro usposobljena in izurjena.  »Slovenska vojska se po obsegu in opremljenosti ne more in ne želi kosati z velikimi vojskami, lahko pa se po znanju in izurjenosti. Vsaki vojski pa se,« je prepričan predsednik Pahor, »ob bok postavimo po domoljubju, pripravljenosti služiti domovini ter z znanjem in profesionalnostjo.«

Ukrepi, ki so bili sprejeti, so po oceni vrhovnega poveljnika, prvi pomembni koraki, naslednje pričakujemo v kratkem. Kot najpomembnejšega za prihodnost SV je označil Zakon o zagotavljanju sredstev za investicije v SV v letih 2021 – 2026, pa tudi druge ukrepe, ki v SV vračajo optimizem. »Pomemben pa bo tudi resen in odgovoren premislek glede sistema nagrajevanja v prihodnje. Vse to vpliva na odločanje mladih za prostovoljno služenje in boljše rezultate pri vstopanju v stalno sestavo, zato podpiram prizadevanja pristojnih za nagrajevanje prostovoljnega služenja,« je dejal Borut Pahor. Ob tem je izrazil zadovoljstvo, da so v ukrepe vključene tudi družine pripadnic in pripadnikov SV.

Minister za obrambo mag. Matej Tonin je v nagovoru dejal, da so imeli mladi, ki so prisegli Sloveniji pred 30 leti, skupen imenovalec – željo, da služijo domovini. Na teh klenih Slovenkah in Slovencih je rasla Slovenska vojska. Nanizal je glavne značilnosti vseh treh desetletij ter izrazil željo in namero, da Slovenska vojska vstopa v boljše obdobje. Kot je dejal, je bilo v zadnjih štirinajstih mesecih storjenih več pozitivnih premikov. Tako je za vojake po 45. letu ob dvotretjinski podpori poslancev Državnega zbora pri spremembah Zakona o obrambi zdaj zagotovljena večja socialna varnost. Opozoril je na predlog sprememb Zakona o službi v Slovenski vojski, ki čaka na obravnavo v Državnem zboru. Predlog dodatno izboljšuje status pripadnikov SV, saj predvideva štiriodstotni dvig plače kot kompenzacijo zaradi prepovedi stavkanja, ureja delovni čas in počitek pripadnikov Slovenske vojske med napotitvijo v mednarodne operacije in misije, omogoča došolanje, odkup stanovanja in svojcem zagotavlja večje pravice ob morebitnih večjih nesrečah pripadnikov SV. Kot prelomen korak za delovanje vojske je minister označil sprejem Zakona o zagotavljanju sredstev za investicije v Slovenski vojski v letih 2021 do 2026, saj zagotavlja stabilen in predvidljiv vir financiranja najnujnejših investicij v oborožitev in opremo Slovenske vojske. Minuli teden je bila sprejeta tudi nova uredba o prostovoljnem služenju vojaškega roka, ki mladim na široko odpira vrata v vrste Slovenske vojske. Rezultati so plod ekipnega dela, zato se je minister zahvalil sodelavcem, predsedniku vlade, ministrom in poslancem, ki so podprli glavne zakone, ter Ustavnemu sodišču, ki je sprejelo državotvorno odločitev in omogočilo modernizacijo SV, pa tudi načelniku GŠSV.

A po besedah ministra je to šele začetek, saj nas čaka dolga in zahtevna pot modernizacije SV. Pri modernizaciji so, kot je poudaril mag. Tonin, ključni ljudje in finančni viri. »Moj moto pri ljudeh je, da je najboljši promotor SV zadovoljen vojak. Zato bodo napori usmerjeni v zagotavljanje statusa vojaku, ki si ga zasluži. Pri finančnih virih pa je naša dolžnost, da ravnamo maksimalno transparentno, preudarno in gospodarno. Nimamo več prostora za napake.« Minister je spomnil tudi na pripadnike, ki delujejo v operacijah in misijah, pri čemer je izpostavil, da bomo v kratkem zabeležili zaključek misije v Afganistanu, kjer je na dveh misijah doslej skupaj sodelovalo kar 1400 pripadnic in pripadnikov SV. Minister se je zahvalil pripadnicam in pripadnikom SV ter njihovim družinam za njihovo delo in jim ob prazniku iskreno čestital.

Zbrane je pozdravil tudi načelnik Generalštaba Slovenske vojske generalmajor Robert Glavaš, ki je poudaril pomen vojaške tradicije in orisal pot, ki jo je Slovenska vojska prehodila v 30 letih. Zahvalil se je vsem, ki so pomagali graditi Slovensko vojsko ter vsem, ki so jo na tej poti podpirali. Posebej je ob prazniku čestital tudi 341 pripadnicam in pripadnikom, ki k mednarodnemu miru trenutno prispevajo na enajstih mednarodnih operacijah in misijah. Slovenska vojska šteje 6351 pripadnikov stalne sestave in 670 pogodbenih rezervistov, vstop v svoje vrste pa z različnimi ukrepi približuje mladim, da bi se ti lažje in številčnejše odločili za delo v službi domovine.

Na slovesnosti je bil v čin generalmajorja povišan poveljnik sil Slovenske vojske Miha Škerbinc, v čin brigadirja pa načelnik Združenega sektorja za podporo na Generalštabu Slovenske vojske Anže Rode. Po enotah Slovenske vojske na različne načine gojijo vrednote iz slovenske vojaške zgodovine, še posebej vrednote osamosvojitvenih prizadevanj, kot so tovarištvo, lojalnost, predanost, čast in pogum. Tako je podčastniški zbor za najboljšega podčastnika leta 2020 izbral pripadnika 1. brigade SV vodnika Klemna Mihaliča, naziv najboljši vojak leta 2020 pa ima pripadnik Specializirane enote vojaške policije poddesetnik Tadej Ščančar.

Slovesnost je letos potekala drugače kot pretekla leta, ko je Slovenska vojska ob svojem dnevu odprla vrata vojašnic po Sloveniji ter civilnemu prebivalstvu pokazala tehniko in oborožitev ter predstavila enote in izvedla dinamične predstavitve. V letu, ko obeležujemo 30. obletnico samostojnosti in neodvisnosti države, so postroj enot, slavnostni govori in podelitev najvišjih priznanj v vsebinsko okrnjeni izvedbi potekali skladno s smernicami in varnostnimi predpisi, ki v državi veljajo s ciljem preprečevanja širjenja koronavirusa.