Skoči do osrednje vsebine

Svet EU za zunanje zadeve o transatlantskih odnosih in Zahodnem Balkanu

Minister za zunanje zadeve dr. Anže Logar se je danes udeležil rednega zasedanja Sveta Evropske unije za zunanje zadeve. Ministri so razpravo posvetili razmeram na Zahodnem Balkanu in transatlantskim odnosom. Opravili so tudi neformalni videokonferenčni pogovor s posebnim odposlancem predsednika Združenih držav Amerike za podnebje Johnom Kerryjem.
ministri v dvorani, v ozadju mize in delegati

Minister dr. Logar na zasedanju Sveta EU za zunanje zadeve | Avtor: Ministrstvo za zunanje zadeve

1 / 3

Visoki predstavnik Unije za zunanje zadeve in varnostno politiko Josep Borrell je v uvodnem delu zasedanja poročal o svojem obisku v Mavretaniji, Maliju in Čadu. Izpostavil je vprašanje globalnega zdravja z vidika geopolitičnih posledic pandemije covida-19 in soočanja s krizo. Predstavil je razmere v Afganistanu po pogovoru z državnim sekretarjem ZDA Anthonyjem Blinknom ter aktualno dogajanje v Ruski federaciji, Iranu, Libanonu, Palestini in Belorusiji. Minister dr. Logar je ministre seznanil o nedavnem obisku predstavnice beloruske opozicije Svetlane Tihanovske v Ljubljani.

Razprava ministrov o Zahodnem Balkanu je potekala na pobudo skupine devetih držav članic Evropske unije, tudi Slovenije. V razpravi o regiji, ki jo je zelo prizadela pandemija covida-19, je bil omenjen tako strateški pomen širitvene politike kot tudi drugi vidiki povezovanja EUin regije. Minister dr. Logar je v imenu Slovenije in Avstrije izpostavil pomen nadaljnjega aktivnega angažmaja Unije na Zahodnem Balkanu in njene širitve za varnost in stabilnost. Izrazil je obžalovanje zaradi zastoja v širitvenem procesu in pri potrditvi pogajalskih okvirjev za Severno Makedonijo in Albanijo. Zavzel se je za premostitev razvojnega razkoraka med Evropsko unijo in regijo, ki ga je pandemija covida-19 dodatno poglobila. Minister dr. Logar je izpostavil tudi pomen transatlantskega sodelovanja pri reševanju ključnih vprašanj.

Ministri so nadaljevali razpravo o transatlantskih odnosih, ki so jo začeli na decembrskem Svetu, dopolnili pa so jo na videokonferenčnem pogovoru z novim državnim sekretarjem ZDA Blinknom na februarskem Svetu za zunanje zadeve in na pogovoru voditeljev držav članic s predsednikom ZDA Bidnom na marčnem Evropskem svetu. Namen je bil opraviti pregled dosedanjega razvoja odnosov in začrtati nadaljnje sodelovanje z novo ameriško administracijo. Ministri so pozdravili napovedan vrh EU-ZDA v juniju, ki bo omogočil pregled celotnega nabora transatlantskih odnosov.

Minister dr. Logar je v videokonferenčnem pogovoru s posebnim odposlancem predsednika ZDA za podnebje Johnom Kerryjem izpostavil pomen transatlantskega sodelovanja v boju proti podnebnim spremembam ter vlogo Unije v pogajanjih s tretjimi državami pred in med Podnebno konferenco Združenih narodov COP26, načrtovano v začetku novembra v Glasgowu.