Skoči do osrednje vsebine

Minister dr. Logar na delovnih srečanjih v Evropskem parlamentu

Minister za zunanje zadeve dr. Anže Logar se je danes sestal s predsednikom Evropskega parlamenta Davidom Sassolijem, z generalnim sekretarjem Klausom Wellejem in vodjo politične skupine Evropske ljudske stranke v Evropskem parlamentu Manfredom Webrom.

Namen sestankov je bil pogovor o sodelovanju ministra Logarja v času predsedovanja Slovenije Svetu Evropske unije z Evropskim parlamentom. Minister Logar bo v času predsedovanja opravljal naloge visokega predstavnika in bo zastopal Svet Unije v odnosih z Evropskim parlamentom, kar pomeni, da bo sodeloval na vseh plenarnih zasedanjih ter predstavil politične prioritete predsedovanja Slovenije Svetu EU. 

Na pogovorih je minister Logar predstavil prioritete predsedovanja, še posebej se je osredotočil na krepitev odpornosti Evropske unije na področju zdravja in kibernetske varnosti, na gospodarski prenovi EU s poudarkom na digitalnem in zelenem prehodu, na krepitvi Unije, ki temelji na vladavini prava ter predstavil prioritete na zunanjepolitičnem področju s poudarkom na krepitvi transatlantskih odnosov in Zahodnem Balkanu. 

Pomembna tema pogovorov je bila tudi Konferenca o prihodnosti Evrope, ki se je slavnostno začela 9. maja. Posvetovanja bodo trajala leto dni in pretežni del razprav bo potekal prav v času predsedovanja Slovenije.