Skoči do osrednje vsebine

Nuška Čakš Jager: Cepljenje se mora razširiti na celotno prebivalstvo

Na novinarski konferenci o aktualnem stanju glede bolezni COVID-19 sta sodelovali namestnica predstojnika Centra za nalezljive bolezni v Nacionalnem inštitutu za javno zdravje (NIJZ) Nuška Čakš Jager in Doroteja Štruc, vodja programa zdravstvene nege in koordinatorica cepljenja v Cepilnem centru Zdravstvenega doma Celje.

Vlada je na včerajšnji dopisni seji sprejela sklep, da se za vstop v Slovenijo brez napotitve v karanteno na domu na kontrolnih točkah kategorije A na letalskih povezavah za mednarodni zračni promet priznavajo tudi negativni rezultati PCR testa, če so bili izdani v Srbiji in Turčiji, je dejala Maja Bratuša.

Včeraj je bilo opravljenih 4024 PCR testiranj in 44.775 hitrih antigenskih testov. S PCR testi je bilo potrjenih 894 novih okužb, delež pozitivnih testov pa je bil 22,2-odstoten. 7-dnevno povprečje okužb je po danes objavljenih podatkih NIJZ 675 (včeraj 661). Zasedenost covid oddelkov v bolnišnicah je še naprej visoka in se bistveno ne spreminja. Danes se v bolnišnicah zdravi 584 pacientov, na intenzivni terapiji je 143 pacientov. Iz bolnišnic so včeraj odpustili 74 pacientov,  v bolnišnicah pa so včeraj umrle 4 osebe.

Zaznan je velik porast števila potrjenih primerov po tednih, predvsem v Jugovzhodni Aziji, je povedala Nuška Čakš Jager. V tednu med 19. in 25. aprilom je največ primerov zabeležila Indija. V državah EU se trend zmanjšuje, a število kljub vsemu raste. V nekaterih državah, predvsem na Hrvaškem in Cipru, opažamo velik porast novih okužb. Zaskrbljujoče je, da vse države poročajo o visoki zasedenosti bolnišničnih postelj, tudi na intenzivni negi.

Cepljenje se mora po njenih besedah razširiti na celotno prebivalstvo. Za zdaj beležimo upad med starostniki in oskrbovanci, ki so bili cepljeni. V rizičnih skupinah se nam cepljenje v veliki meri torej že obrestuje.

Doroteja Šmuc je predstavila organizacijo in potek cepljenja v Cepilnem centru Zdravstvenega doma Celje. Vsak, ki je povabljen na cepljenje, mora imeti pri sebi kartico zdravstvenega zavarovanja in cepilno knjižico, kolikor jo ima. Vsi, ki se želijo cepiti, se lahko prijavijo na spletni strani njihovega cepilnega centra. Kljub veliki obremenjenosti zdravstvenega kadra in obilici administrativnega dela, so še vedno visoko motivirani in pripravljeni precepiti čim več oseb.

Nuška Čakš Jager

Nuška Čakš Jager | Avtor: UKOM