Skoči do osrednje vsebine

Vodja svetovalne skupine: S cepljenjem pomagate razbremeniti tudi zdravstveno osebje

Na novinarski konferenci o aktualnem stanju glede bolezni COVID-19 je sodelovala vodja svetovalne skupine pri Ministrstvu za zdravje Mateja Logar, v uvodu pa je Maja Bratuša predstavila epidemiološko sliko v državi.
Vodja strokovne svetovalne skupine Mateja Logar

Vodja strokovne svetovalne skupine Mateja Logar | Avtor: Ukom

1 / 2

1. maja je bilo opravljenih 1380 PCR testiranj in 7144 hitrih antigenskih testov. S PCR testi je bilo potrjenih 209 novih okužb, delež pozitivnih testov pa je bil 15,1-odstoten. 7-dnevno povprečje okužb je po danes objavljenih podatkih Nacionalnega inštituta za javno zdravje 661 (včeraj 659, v soboto pa 667). Zasedenost covid oddelkov v bolnišnicah je še naprej visoka in se bistveno ne spreminja – kar je precej zaskrbljujoče. Danes se v bolnišnicah zdravi 608 pacientov, na intenzivni terapiji je danes 147 pacientov. Včeraj je bilo v bolnišnice sprejetih 28 pacientov, dan pred tem še 30. Iz bolnišnic je bilo včeraj odpuščenih 19 pacientov. V bolnišnicah je včeraj umrlo 6 oseb.

Vodja strokovne svetovalne skupine Mateja Logar je uvodoma poudarila, da je porast števila okuženih glede na teden pred tem zaskrbljujoč. Ponovno se je začel zviševati delež pozitivnih PCR testov. To pomeni, da virus še vedno kroži v populaciji in da se moramo še vedno truditi za spoštovanje vseh veljavnih ukrepov. Samo tako bomo lahko nadaljevali njihovo postopno sproščanje in postopno normalizacijo življenja. Spodbudno pa je, da od 27. aprila dalje prvič po 20. oktobru 2020 beležimo število aktivnih okužb, ki je nižje od deset tisoč.

Številne zdravstvene organizacije so začele izdajati priporočila glede nošenja mask pri cepljenih osebah, je povedala Logar v nadaljevanju. Napovedujejo se določena sproščanja tudi v zaprtih prostorih, kadar se cepljeni družijo med seboj in v manjšem številu. Na večjih prizoriščih in večjih prireditvah naj bi ostale obvezne za vse, kar kaže na to, da bodo maske še nekaj časa ostajale z nami. Na novinarsko vprašanje je odgovorila, da se bomo o neobveznosti mask za cepljene lahko pri nas pogovarjali šele, ko bo precepljenost bistveno višja.

Logar: Pridite na cepljenje, tako pomagate tudi zdravstvenemu osebju

Ker je ravno cepljenje tisto, ki omogoča najhitrejše sproščanje ukrepov, je vodja strokovne svetovalne skupine ponovno pozvala vse, ki izpolnjujejo kriterije, a se za cepljenje še niso odločili, da to storijo. V naslednjih tednih bodo dobave cepiva izboljšane. Če kdo, ki že izpolnjuje kriterije, še ni uvrščen na cepilni, naj kontaktira osebnega zdravnika, je svetovala. Šele ko vas osebni zdravnik uvrsti na seznam, vas lahko pokličejo iz cepilnega centra. Prepričljive dokaze o učinkovitosti cepljenja imamo sedaj tudi že pri nas, saj postaja očitno, da najstarejši, ki so bili po težavnosti obolevanja in po številu smrti najbolj izpostavljeni, ne zbolevajo oziroma zbolevajo za blažjo obliko, predvsem pa zaradi covid-19 ne umirajo.

Za številkami o zasedenosti covid oddelkov so ekipe zdravstvenega osebja, je poudarila Logar. Zaposleni v zdravstvu že več kot pol leta delujejo pod izjemnimi obremenitvami, brez možnosti za pravi dopust ali odmik od službe. Trend zasedenosti bolnišničnih postelj ni dober, s cepljenjem pa lahko pripomorete tudi k temu, da olajšate delo tam zaposlenih.   

Ob zadostnih in rednih dobavah cepiv bi sicer lahko do junija dosegli precepljenost, kakršno si želimo, tj. 60 % odrasle populacije. Nova aplikacija, ki je trenutno v testiranju, naj bi naredila cepljenje bolj dostopno in preglednejše organizirano. Potrdila je tudi, da po uvedbi omenjene aplikacije, prednostnih skupin predvidoma ne bo več, ampak se bodo sprostile vse starostne skupine. Cepilna mesta pa so že prejšnji teden potrdila ministru Poklukarju, je ponovila Logar, da so njihove zmogljivosti višje od do sedaj izkoriščenih.

Na novinarsko vprašanje je vodja strokovne svetovalne skupine potrdila, da so v skupini že razpravljali o določenih omejitvah glede izvajanja večjih prireditev.

Posnetek vladne novinarske konference