Skoči do osrednje vsebine

Objavljen nov Pregled javnofinančnih gibanj

Objavljamo nov Pregled javnofinančnih gibanj s podatki za prve tri mesece letošnjega leta. Prihodki državnega proračuna so se glede na enako obdobje lanskega leta zvišali za 1 % na približno 2,41 milijarde evrov, odhodki pa za 36,6 % na nekaj manj kot 3,68 milijarde evrov. Proračun je v prvih treh mesecih letos tako zabeležil nekaj manj kot 1,27 milijarde evrov primanjkljaja, pretežno zaradi epidemije covid-19 in blažitev njenih posledic.

Tabla z napisom Ministrstvo za finance, ki visi na poslopju pri vhodu v ministrstvo

Poslopje ministrstva | Avtor Ministrstvo za finance

V Pregledu javnofinančnih gibanj vsak mesec objavljamo podrobne podatke o realizaciji državnega proračuna na mesečni ravni. Podatke o državnem proračunu lahko sicer spremljate tudi na spletni strani proracun.gov.si, kjer je objavljen interaktivni grafični prikaz ključnih podatkov državnega proračuna, ki se vsakodnevno osvežuje. 

Poleg podatkov o državnem proračunu so v Pregledu javnofinančnih gibanj objavljeni tudi podatki o mesečni realizaciji ostalih blagajn javnega financiranja: Zavoda za pokojninsko in invalidsko zavarovanje Slovenije, Zavoda za zdravstveno zavarovanje Slovenije in proračunov občin. 

Konsolidirana bilanca javnega financiranja, ki jo sestavljajo vse štiri javne blagajne, je v prvih treh mesecih letos zabeležila približno 4,80 milijarde evrov prihodkov in 6,10 milijarde evrov odhodkov.