Skoči do osrednje vsebine

Minister Koritnik: »Razvoj sistemov, ki temeljijo na umetni inteligenci, mora biti osredotočen na človeka«

Minister za javno upravo Boštjan Koritnik je kot osrednji govornik nastopil na forumu o podatkih in pravu (Data Science and Law Forum 3.0), ki ga je organizirala bruseljska podružnica Microsofta. Minister je spregovoril o dosežkih Slovenije na področju umetne inteligence in digitalizacije.
minister pred računalnikom, se udeležuje spletnega dogodka

Minister Boštjan Koritnik je na dogodku Data Science & Law Forum nastopil kot osrednji govornik | Avtor: Ministrstvo za javno upravo

1 / 2

Minister je uvodoma poudaril, da ima umetna inteligenca ogromen potencial pri trajnostnem razvoju družbe. Toda primeri uporabe kažejo na vedno večjo zaskrbljenost zaradi možnega zlonamernega vpliva na različne segmente družbe. »Zato si v Sloveniji prizadevamo, da sta razvoj in sobivanje s sistemi, ki temeljijo na umetni inteligenci, osredotočena na človeka. Pri tem pa se morajo zagotavljati najvišji etični standardi,« je izpostavil Koritnik.

Kot je dejal minister, smo v Sloveniji ponosni na številne ugledne znanstvenike, ki delujejo v skoraj sto različnih mednarodnih raziskovalnih skupinah. Plod njihovega dela je tudi vzpostavitev prvega Mednarodnega raziskovalnega centra za umetno inteligenco IRCAI pod okriljem UNESCA, s sedežem na Institutu Jožef Stefan. Center je bil uradno odprt 29. marca 2021, njegov cilj pa je zagotavljanje odprtega in preglednega okolje za raziskave in razprave o umetni inteligenci. Prav tako pa vladam, organizacijam, pravnim osebam in javnosti svetujejo o sistemskih in strateških rešitvah pri uvajanju umetne inteligence na različnih področjih.

Minister Koritnik je predstavil tudi pripravo Nacionalnega programa za umetno inteligenco kot osnovo za aktivnosti na tem področju, tako na nacionalni kot na mednarodni ravni. Program stremi k uvajanju umetne inteligence na način, da sta razvoj in uporaba vseh sistemov v največji možni meri namenjena zagotavljanju blaginje ljudi in družbe, pri čemer pa se posebej zavzema za ohranjanje nacionalnega jezika in kulturne identitete. To omogoča, da so ljudje pri spodbujanju digitalizacije dejansko v središču pozornosti. Minister je ob tem še opozoril, »da je zaupanje javnosti nujen pogoj za učinkovito, hitro in uspešno uvajanje na širokem spektru področij, kjer umetna inteligenca lahko prinese izredne učinke.«

Minister se je v govoru dotaknil tudi infrastrukture, ki je potrebna za pospešeno uvajanje umetne inteligence. Ta vključuje povezljivost (5G) in podatke. Z vidika povezljivosti je potrebno opozoriti na dejstvo, da tudi v EU obstajajo ideje o vzpostavitvi različnih sektorskih sistemov povezljivosti (na primer 5G za avtonomno vožnjo), kjer je Slovenija v dosedanjih aktivnostih zavzemala nevtralno držo. Glede podatkov je Slovenija prepoznavna po infrastrukturi za odprt dostop do podatkov javnega sektorja v okviru portala OPSI – Odprti podatki Slovenije, kar razvija tudi v smeri združevanja s podatki zasebnega sektorja v okviru projekta Stičišča odprtih podatkov Slovenije.

Več informacij o spletnem dogodku Data Science & Law Forum je objavljenih na spletni strani Microsofta.