Skoči do osrednje vsebine

Dogodek ob otvoritvi Mednarodnega raziskovalnega centra za umetno inteligenco pod okriljem UNESCO (IRCAI)

Zaključil se je prvi dan virtualnega otvoritvenega dogodka Mednarodnega raziskovalnega centra za umetno inteligenco pod okriljem UNESCO – IRCAI, ki ga je ustanovila Vlada RS in ima svoj sedež na Institutu Jožef Stefan.

Zaslonska slika udeležencev spletnega dogodka

Udeleženci spletnega dogodka | Avtor: Ministrstvo za javno upravo

1 / 2

Zbrane goste iz več kot 50 držav so slavnostno nagovorili predsednik Republike Slovenije Borut Pahor,  generalna direktorica Organizacije Združenih narodov za izobraževanje, znanost in kulturo (UNESCO) gospa Audrey Azoulay, ministrica za izobraževanje, znanost in šport Prof. Simona Kustec, minister za Javno upravo Boštjan Koritinik, direktor Instituta Jožef Stefan prof. dr. Boštjan Zalar in Anthony Whelan, svetovalec za digitalizacijo v uradu predsednice Evropske Komisije.

Predsednik republike Borut Pahor je v slavnostnem nagovoru poudaril,  da ustanovitev mednarodnega centra v Ljubljani pomeni veliko priznanje slovenskim raziskovalcem in Institutu Jožef Stefan, ki se pri nas že več desetletij ukvarjajo z umetno inteligenco. Umetna inteligenca je po besedah predsednika Pahorja orodje za boljše življenje in nudi velike možnosti »za napredek, za dostopnejše in učinkovitejše javne storitve, kakovostno šolstvo in boljši dostop do informacij ter nam pomaga pri spopadanju s podnebnimi spremembami, uvajanju novih oblik mobilnosti in učinkovitejši energetski izrabi«.

Generalna direktorica Organizacije Združenih narodov za izobraževanje, znanost in kulturo (UNESCO) gospa Audrey Azoulay, ki se je v živo pridružila dogodku iz Pariza, je izrazila obžalovanje, da se ni mogla udeležiti dogodka v živo, kot je bilo sprva načrtovano in izrazila prisrčno dobrodošlico IRCAI v UNESCO družino. »IRCAI je postal prostor, ki usmerja akademske in človeške vire v raziskovanje tem v okviru UNESCO mandata, ki, kot veste, zajema izobraževanje, kulturo, znanost in informacije« in dodala, da se kljub velikemu številu UNESCO centrov še noben ne ukvarja z umetno inteligenco. »Zahvaljujoč IRCAI imamo zdaj podporo celotne ekipe, ki svoje raznolike sposobnosti usmerja tako, da je umetna inteligenca uporabljena na način, ki služi splošnemu dobremu. Omenila je dejstvo, da IRCAI nudi podporo državam članicam UNESCO preko deljenja virov in znanja in si prizadeva, da umetna inteligenca dosega svoje potenciale povsod. »Srečo imamo, da imamo zaveznika, ki pomaga uresničevati naše ambicije,« je dodala in pojasnila, kako pomembno vlogo je imel IRCAI pri pripravi UNESCO priporočil za etično umetno inteligenco in se osebno zahvalila za vložen trud pri vodenju regionalnega posveta o osnutku priporočila. »Naše sodelovanje do danes že kaže na potencial tega partnerstva in ta začetek nosi veliko optimizma«, je zaključila.

Ministrica za izobraževanje, znanost in šport prof. dr. Simona Kustec je v svojem nagovoru na dogodku z več kot 1000 udeleženci poudarila pomembnost sodelovanja pri ustvarjanju priložnosti za spopadanje s trenutnimi izzivi, tudi s pomočjo umetne inteligence in vse sodelujoče pozvala k medsebojnemu sodelovanju. Aktivnosti, ki jih izvaja IRCAI preko svojih programskih odborov, ki povezujejo umetno inteligenco in zdravstvo, izobraževanje, podporne tehnologije, podnebje in krožno gospodarstvo ter zajemajo vsaj 10 projektov, več kot 20 nacionalnih kontaktnih točk iz vsega sveta in svetovno priznan znanstveni uredniški odbor je označila kot »akcije v Sloveniji, s katerimi želimo zmanjšati razkorak med globalnim severom in jugom in se strateško usmeriti v oblikovanje, raziskovanje in izvedbo novih pristopov v umetni inteligenci.«

Minister Boštjan Koritnik je poudaril, da si »v Sloveniji prizadevamo za visoko kakovostno in etično uporabo umetne inteligence, v katero bodo državljani lahko zaupali« in poudaril, da bo umetna inteligenca ena ključnih prioritet tekom predsedovanja Slovenije Svetu EU.

Razvoj umetne inteligence v Sloveniji je povzel tudi prof. Boštjan Zalar, direktor Instituta Jožef Stefan, ki je poudaril, da ima inštitut 40-letno zgodovino v razvoju umetne inteligence, preko 70 izvedenih večjih projektov v več odsekih inštituta in da lahko po njegovem mnenju IRCAI te dosežke še dodatno okrepi.

Podporo IRCAI so s prisotnostjo Anthonyja Whelana, svetovalca za digitalizacijo v uradu predsednice Evropske Komisije, izrazili tudi v Evropski komisiji, s katero ima IRCAI številne strateške sinergije.

Zaradi omejitev in negotovosti v povezavi z zajezitvijo Covid-19 se je otvoritveni dogodek lahko odvil šele šest mesecev po začetku uradnega delovanja IRCAI. Potek pred njegovo ustanovitvijo, povezavo z uspehi raziskovalcev Instituta »Jožef Stefan« in dosedanje rezultate delovanja centra je predstavil njegov direktor prof. John Shawe-Taylor. »IRCAI ima že vzpostavljena aktivna sodelovanja z velikim številom mednarodnih organizacij, katere namerava še dodatno okrepiti in razširiti«, je povedal med svojim govorom. Med drugim je pozval tudi k aktivnemu sodelovanju preko projektov, ki so nanizani na spletnih straneh centra.

V drugem delu otvoritvenega dogodka so se na panelni razpravi, na kateri je sodelovalo več govorcev iz držav Afrike, sogovorniki osredotočili na izgradnjo globalne skupnosti za umetno inteligenco.

IRCAI bo v nadaljevanju dogodka v torek, 30. marca 2021, predstavil rezultate dejavnosti v prvih šestih mesecih obstoja, priložnosti za sodelovanje in uporabo orodij umetne inteligence, ki podpirajo doseganje ciljev trajnostnega razvoja, razvitih s podporo programskih odborov IRCAI.

Program dogodka z nadaljnjimi predstavitvami in razpravami zajema pogled na umetno inteligenco z vidika raziskav, njenih učinkov, inovativnih mehanizmov  financiranja, etičnih vidikov, ter zanesljivosti in pristranskosti aplikacij, povezanih s cilji trajnostnega razvoja. Dogodek je mogoče spremljati v živo