Skoči do osrednje vsebine

Minister dr. Logar na uradnem obisku gosti švedsko ministrico za zunanje zadeve Linde

Minister za zunanje zadeve Republike Slovenije dr. Anže Logar na uradnem obisku gosti Ann Linde, ministrico za zunanje zadeve Kraljevine Švedske in trenutno predsedujočo Organizaciji za varnost in sodelovanje v Evropi (OVSE). Ministra sta pregledala dvostranske odnose in sodelovanje, ključne prioritete prihajajočega slovenskega predsedovanja Evropski uniji in glavne izzive švedskega predsedovanja OVSE.

Minister dr. Logar in ministrica Linde sta se strinjala, da Slovenijo in Švedsko povezujejo zelo dobri in prijateljski odnosi ter redno in konstruktivno sodelovanje v okviru Evropske unije ter regionalnih in mednarodnih forumov. Sogovornika sta se zavzela za dodatno okrepitev sodelovanja, zlasti na gospodarskem področju.

V pogovoru je minister dr. Logar švedski kolegici predstavil prednostne naloge bližajočega slovenskega predsedovanja Svetu Evropske unije. Ministra sta potrdila vzajemno željo in pripravljenost za sodelovanje pri vseh ključnih strateških vprašanjih, od zelene preobrazbe, Podnebne konference Združenih narodov COP26 do digitalne agende in zagona gospodarske rasti.

Minister dr. Logar je pozdravil vlogo in aktivnosti Švedske kot trenutno predsedujoče OVSE v letu 2021. Z ministrico Linde sta izmenjala stališča do aktualnih tem, zlasti dogajanja v Ukrajini in soseščini ter v Belorusiji. Ministra sta potrdila interes za tesno koordinacijo na evropskem nivoju znotraj OVSE.

Minister dr. Logar in ministrica Linde sta obravnavala tudi druge aktualne evropske in mednarodne teme, kot so ukrepi za zajezitev pandemije covida-19, migracije, človekove pravice, odnosi Evropske unije s Kitajsko in z Rusko federacijo, transatlantski odnosi, Vzhodno partnerstvo ter razmere na Zahodnem Balkanu.

Sogovornika sta izmenjala poglede tudi na multilateralne teme, o katerih državi zagovarjata podobna stališča in si prizadevata za krepitev demokracije, preprečevanje konfliktov in enakost med spoloma.

Ministrica Linde se je poleg z gostiteljem, zunanjim ministrom dr. Logarjem, v uradnem delu programa srečala tudi s predsednikom Republike Slovenije Borutom Pahorjem.