Skoči do osrednje vsebine

Andrej Šter: Še vedno odsvetujemo vsa nenujna potovanja

Na novinarski konferenci o aktualnem stanju glede bolezni covid-19 sta sodelovala vodja Konzularnega sektorja na Ministrstvu za zunanje zadeve Andrej Šter in Deana Potza iz zdravstvenega inšpektorata.

Andrej Šter

Andrej Šter | Avtor: UKOM

1 / 2

Po besedah Maje Bratuša so včeraj opravili 5371 PCR testov in 29.266 hitrih antigenskih testov. S PCR testi je bilo potrjenih 900 novih okužb. Sedemdnevno povprečje znaša 689 okužb, včeraj je bilo 684. V naših bolnišnicah se trenutno zdravi 629 pacientov.

Andrej Šter je pojasnil, da je treba pri potovalnih načrtih upoštevati dejstvo, da bolezen ni za nami in se razmere še niso normalizirale. Posebno pred prvomajskimi prazniki je cilj in ambicija Slovencev dopustovati na Hrvaškem, ki trenutno beleži visoko število okužb. Vsakemu, ki se odpravi na pot, zato svetuje, da se pozanima o razmerah v državi oziroma kraju, kamor je namenjen. V nadaljevanju je predstavil pogoje za vstop v Slovenijo ter nekatere druge države. »Vsakdo, ki se odpravlja na pot, naj najprej premisli, če je nujna. Še vedno odsvetujemo nenujna potovanja,« je poudaril Andrej Šter. Če je pot nujna, pregledamo informacije notranjega in zunanjega ministrstva.

Deana Potza je podala poročilo o inšpekcijskem nadzoru med 12. in 18. aprilom. Opravili so 3086 nadzorov, izdali pa so za 6 % več ukrepov. Najbolj je bil povečan obseg nadzora Tržnega inšpektorata, manjše število nadzorov pa je bilo opravljeno s strani Inšpektorata za delo. Največ ukrepov se je nanašalo na nenošenja maske. Največ izrečenih ukrepov je bilo na področju trgovine, predvsem zaradi nezadostne površine na stranko in ker zaposleni niso imeli zahtevanega negativnega testa.

V poročilu o cepljenju je Potza dejala, da je bilo opravljenih 223 nadzorov cepilnih centrov, od tega 222 rednih in 1 izredni, glede na prejeto prijavo. Stanje se po njenih besedah izboljšuje, vendar so bila še vedno ugotovljena neskladja. Inšpektorica je ob zaključku apelirala k upoštevanju ukrepov.