Skoči do osrednje vsebine

Minister Hojs in komisarka Johansson na srečanju v Ljubljani o pripravah na slovensko predsedovanje

Minister za notranje zadeve Aleš Hojs se je danes v Ljubljani sestal z evropsko komisarko za notranje zadeve Ylvo Johansson. Sestanek sta namenila pripravam na slovensko predsedovanje svetu EU v drugi polovici leta 2021. Minister ji je predstavil prednostne naloge na področju notranjih zadev: to so celostno upravljanje z migracijami, krepitev schengenskega prostora, v povezavi s tem tudi varnost v EU in Sloveniji, regionalna prioriteta je Zahodni Balkan.

»Srečanje je bilo zelo koristno in ob pravem času, saj se kot prihodnja predsedujoča država na predsedovanje intenzivno pripravljamo. In kot sem že povedal ob neki priložnosti, vidimo v Evropski komisiji pomembnega partnerja pri oblikovanju skupnih rešitev na ravni EU,« je minister ocenil srečanje.

Evropska komisija pripravlja schengensko strategijo, zato sta se pogovarjala o časovnici priprave tega dokumenta, da ga lahko ustrezno uvrstimo na dnevni red obravnave na področju notranjih zadev. Prav tako ima Komisija v svojem programu dela za drugo polovico leta še kar nekaj dosjejev, predvsem s področja notranje varnosti, ki jih bo predstavila (na primer revizijo Prümskih sklepov, ki širijo področje uporabe glede izmenjave informacij med policijami, policijski zakonik in tako naprej), zato je pomembno ustrezno načrtovanje. 

Precej časa sta sogovornika namenila paktu o migracijah in azilu in pogajanjih o zakonodajnih aktih v paktu. »Med predsedovanjem si bomo prizadevali za čim večji napredek pri pogajanjih. Komisarka mi je zagotovila, da lahko računamo na pomoč Evropske komisije pri iskanju kompromisnih rešitev,« je dejal minister. Dodal je, da lahko »največ napredka v krajšem času, saj so lahko pogajanja o zakonodajnih aktih dolgotrajna, naredimo pri vračanju«. V kratkem lahko po komisarkinih besedah pričakujmo konkreten seznam tretjih držav, s katerimi bo EU najprej pospešila pogovore na tem področju. »Prav tako pa bi lahko precejšen napredek dosegli s čim prejšnjim zaključkom pogajanj o uredbi o agenciji za azil,« je še povedal Hojs.

Sogovornika sta se dotaknila tudi notranje varnosti in regionalne prioritete, to je regija Zahodnega Balkana. Komisarka je bila pred kratkim na obisku v tej regiji in se na lastne oči prepričala predvsem o tamkajšnji migracijski situaciji. Države Zahodnega Balkana nosijo veliko breme, zato jim moramo pomagati, sta se strinjala sogovornika. »Med predsedovanjem si bomo prizadevali tudi za krepitev policijskega sodelovanja in izmenjave informacij med državami v regiji (npr. prek krepitve mandata Europola, z aktivnostmi za preprečevanje spolnih zlorab otrok, aktivnostmi pri iskanju pogrešanih oseb),« je sklenil minister.