Skoči do osrednje vsebine

Simona Kustec: Koledarja poklicne in splošne mature ostajata nespremenjena

Na novinarski konferenci o aktualnem stanju glede bolezni covid-19 so sodelovali ministrica za izobraževanje, znanost in šport dr. Simona Kustec, državni sekretar na Ministrstvu za zdravje Franc Vindišar in direktor Državnega izpitnega centra Darko Zupanc.

Po besedah Maje Bratuša je bilo včeraj opravljenih 4816 PCR testov in 24995 hitrih antigenskih testov. S PCR testi je bilo potrjenih 1034 novih okužb. Sedemdnevno povprečje okužb znaša 706, kar je manj kot včeraj, ko je bilo 737.

Ministrica Simona Kustec je v nadaljevanju dejala, da matura v letošnjem šolskem letu bo. Nanjo je letos prijavljenih nekaj več kot 17.000 dijakinj in dijakov, od tega nekaj več kot 10.000 na poklicno in 7000 na splošno maturo. Koledarja obeh matur tako ostajata nespremenjena. Ministrica se je vsem, ki so sodelovali pri pripravi mature, zahvalila. Maturantom je zaželela uspešne priprave na maturo in da ostanejo zdravi.

Kot je dejal državni sekretar Franc Vindišar, so na pobudo Državnega izpitnega centra vse maturante, ki niso bili cepljeni, predlagali v 4. prednostno skupino cepilne strategije. Izbira cepiva trenutno ni možna, niti za ostale prebivalce. Za večji del maturitetnih obveznosti bodo maturanti, ki so se cepili, že zaščiteni. Ob tem je nujno upoštevati tudi vse ostale ukrepe. Opozoril je, da je strokovna svetovalna skupina na zdravstvenem ministrstvu odločala o izjemni možnosti prekinitve karantene zaradi opravljanja mature. Priporočil je še, da se mladi družijo na varen način.

Direktor Državnega izpitnega centra Darko Zupanc je povedal, da so skladno s koledarjem vse aktivnosti lahko izvedene. Matura je že več kot 25 let v Sloveniji zelo podrobno in dobro organizirana in je veliko bolj varna aktivnost, kot je pouk v šolah. Zahvalil se je svetovalni skupini na Ministrstvu za zdravje, ker so jih podprli pri prizadevanjih, da se maturantom, ki so v karanteni, dovoli opraviti PCR teste in opravljati maturo.