Skoči do osrednje vsebine

V Sloveniji je na uradnem obisku ministrica za obrambo Črne gore Olivera Injac

Na povabilo ministra za obrambo Republike Slovenije Mateja Tonina je danes in jutri ministrica za obrambo Črne gore Olivera Injac na uradnem obisku v Republiki Sloveniji. Ministrico Injac je minister Tonin sprejel z vojaškimi častmi.

To je sicer prvi dvostranski obisk ministrice v tujini. Uvodoma sta se ministrica in minister najprej sestala na krajšem pogovoru, čemur so sledili uradni pogovori med slovensko in črnogorsko delegacijo, ki sta ju vodila minister Tonin in ministrica Injac. Obrambna ministrica se bo v okviru uradnega obiska v Republiki Sloveniji v sredo, 21. aprila, srečala tudi s predsednikom republike Borutom Pahorjem in predstavniki Odbora za obrambo Državnega zbora Republike Slovenije. Obiskala bo tudi Park vojaške zgodovine v Pivki, kjer bosta z ministrom Toninom slovesno razkrila spominsko-zahvalno ploščo ob 10. obletnici donacije enega najbolj obiskanih eksponatov v muzeju, podmornice P-913 Zeta, ki jo je Črna gora donirala Republiki Sloveniji v znak dobrega sodelovanje med državama.

Med uradnimi pogovori sta ministra največ pozornosti namenila dvostranskemu sodelovanju med državama na obrambnem in vojaškem področju. Po oceni obeh sogovornikov je to večletno sodelovanje odlično, zelo intenzivno in razvejano na številna področja. Kot je poudaril minister Tonin, imamo med vsemi državami Zahodnega Balkana ravno s Črno goro najobsežnejše in najbolj raznoliko sodelovanje, na vseh ravneh. To je tudi dobra podlaga in priložnost za njegovo nadaljnjo krepitev, predvsem v luči članstva obeh držav v zvezi Nato. Poudarek je na skupnem delovanju v eFP (Enhanced Forward Presence) v Latviji in na tečajih v regionalni šoli AGOS za usmerjevalce združenih ognjev.

Dvostransko sodelovanje poteka na podlagi letnih programov. Program dvostranskega sodelovanja za letošnje leto tako obsega 31 aktivnosti, od tega 17 v Sloveniji, 14 pa v Črni gori. Poudarek je predvsem na vojaških usposabljanjih in vajah, aktivnostih s področij vojaškega letalstva, pomorstva, obrambnega načrtovanja, odnosov z javnostmi, kadrovskih virov in vsebin Evropske unije. Ministra sta se zavzela tudi za nadaljnje sodelovanje in izmenjavo izkušenj na področju pridobivanja kadra za popolnjevanje obeh vojsk, sodelovanje pa bi v prihodnje lahko okrepili tudi na področju kibernetske obrambe, vzdrževanja streliv ter kriznega upravljanja. Skupaj z Republiko Severno Makedonijo se dogovarjamo tudi o sodelovanju pri uporabi in vzdrževanju lahkih kolesnih vozil Oshkosh (JLTV), ki jih v naslednjih letih vse tri države uvajajo v operativno uporabo. Letos se pričakuje tudi podpis memoranduma o razumevanju o skupnih usposabljanjih in uporabi vojaških vadišč v obeh državah, ki bo vojskama omogočil bolj fleksibilno načrtovanje skupnih usposabljanj in tako dodatno pripomogel k povečanju interoperabilnosti med vojskama.

Po vstopu Črne gore v Nato se je sodelovanje še dodatno okrepilo ter leta 2018 doseglo novo obliko, in sicer afiliacijo enot Vojske Črne gore v formacije Slovenske vojske na mednarodnih vojaških vajah ter kasneje v mednarodnih operacijah in misijah. V okviru okrepljene zavezniške prisotnosti na vzhodu (eFP) v Latviji Vojska Črne gore od decembra 2018 dalje v vod Slovenske vojske prispeva svoje pripadnike, običajno na ravni oddelka. Slovenski prispevek je vsakič iz drugega rodu vojske, čemur Črna gora  smiselno prilagaja svoj prispevek. V trenutni rotaciji črnogorska stran sodeluje v inženirskem vodu Slovenske vojske s pionirskim oddelkom. V naslednji rotaciji bosta državi prispevali izvidniške zmogljivosti. Pripadniki Vojske Črne gore, ki bodo sodelovali v naslednjem kontingentu, se trenutno usposabljajo v Sloveniji skupaj s pripadniki slovenskega kontingenta. V prihodnje si želimo ta model sodelovanja razširiti tudi na druge mednarodne operacije in misije, hkrati pa vanje vključiti tudi druge države regije, primarno Republiko Severno Makedonijo.

V nadaljevanju sta se minister in njegova gostja pogovarjala o prispevkih obeh držav v mednarodnih operacijah in misijah ter o prestrukturiranju in reorganiziranju tovrstnih prispevkov obeh držav v prihodnje. Kot je poudaril minister Tonin, predstavlja Zahodni Balkan glavno težišče našega sodelovanja v mednarodnih operacijah in misijah tudi v prihodnje, s poudarkom na operacijah Kfor na Kosovu in Eufor Althea v Bosni in Hercegovini.

Zahodni Balkan bo ena od prednostnih nalog slovenskega predsedovanja Svetu Evropske unije v drugi polovici letošnjega leta, je še povedal minister Tonin. Na področju Skupne varnostne in obrambne politike si bomo prizadevali za poglobitev dialoga z regijo, med drugim skozi aktivno vključevanje držav Zahodnega Balkana v konkretne aktivnosti v času našega predsedovanja. Pripadniki oboroženih sile Črne gore bodo tako sodelovali tudi na mednarodni vojaški vaji s področja vojaške mobilnosti ter odzivanja na naravne in druge nesreče, ki jo bo v času predsedovanja organizirala Slovenska vojska. Prav tako je minister Tonin gostji prenesel podporo Republike Slovenije za članstvo Črne gore v Evropski uniji.

Del pogovorov je bil namenjen tudi sodelovanju obeh držav v regionalnih organizacijah in pobudah. Ministra sta se strinjala, da regionalno sodelovanje krepi zaupanje med državami ter dolgoročno krepi mir in stabilnost v regiji. Ministrica Injac je tudi podprla oceno ministra Tonina, da z vidika operativnih rezultatov izstopajo Balkanske zdravstvene namenske sile (BMTF). Skozi združevanje zmogljivosti držav regije Zahodnega Balkana za oblikovanje skupne enote hitrega odzivanja na naravne in druge nesreče BMTF predstavljajo oprijemljivo zmogljivost, ki lahko v primeru nesreč nudi pomembno podporo civilnim institucijam. Ob tem je minister Tonin kolegico seznanil, da trenutno proučujemo možnosti za okrepitev našega delovanja v tujini s premično bolnišnico Role 2, potencialno ob sodelovanju BMTF.

Minister Tonin je med pogovori izrazil hvaležnost Republike Slovenije Črni gori za donacijo podmornice P-913 Zeta. Slednja igra pomembno vlogo pri dvigu prepoznavnosti Parka vojaške zgodovine tako pri domačih kot pri tujih obiskovalcih, kar je izrednega pomena za vojaško muzejsko dejavnost v Republiki Sloveniji. Ministra bosta med jutrišnjim obiskom muzeja ob 10. obletnici donacije tudi odkrila spominsko zahvalno ploščo, s katero se tako Park vojaške zgodovine kot Republika Slovenija zahvaljujeta za donacijo Črne gore.

Zvočni posnetki (MP3):