Skoči do osrednje vsebine

Odziv zunanjega ministrstva na neprimerne reakcije v javnosti glede izbire oblačila ob predaji poverilnih pisem veleposlanice Lee Stančič

Ministrstvo za zunanje zadeve, v zvezi z nekaterimi neprimernimi reakcijami ob predaji poverilnih pisem veleposlanice Republike Slovenije v Romuniji Lee Stančič v Moldaviji obvešča, da lahko najvišji diplomatski predstavniki države ob posebej svečanih priložnostih, kot naprimer predaja poverilnih pisem predsedniku ali predsednici države sprejemnice oziroma suverenu države, skladno z mednarodno diplomatsko prakso in splošno sprejetimi ter uveljavljenimi načeli in običaji v diplomaciji, ob tem dogodku nosijo narodno nošo oziroma tradicionalno oblačilo. V nekaterih državah je takšna praksa celo priporočljiva.

Veleposlanik ali veleposlanica, ki nosi ob primernih priložnostih narodno nošo oziroma tradicionalno oblačilo, zato ne more biti tarča žaljivih pripomb in javnega posmeha. Slednje kaže na popolno nepoznavanje diplomatske prakse.

Odločitev veleposlanice Lee Stančič, da ob predaji poverilnih pisem predsednici Republike Moldavije obleče slovensko narodno nošo, je hvalevredna in tudi dokaz zavedanja naše zgodovine in običajev.