Skoči do osrednje vsebine

Konzultacije DS Dovžana z državnim sekretarjem v nemškem zunanjem ministrstvu Miguelom Bergerjem

Državni sekretar (DS) Gašper Dovžan je imel pred bližajočim se predsedovanjem Slovenije Svetu Evropske unije videokonferenčne konzultacije z državnim sekretarjem Miguelom Bergerjem, ki je na nemškem zunanjem ministrstvu pristojen za politične sektorje in evropsko politiko, odnose z ZDA, Rusko federacijo, Bližnji Vzhod, Afriko in Azijo.
državni sekretar pred zastavami sedi

Državni sekretar Gašper Dovžan na pogovoru | Avtor: Ministrstvo za zunanje zadeve

1 / 2

V ospredju pogovora obeh državnih sekretarjev so bile aktivnosti za krepitev političnega in gospodarskega sodelovanja z Nemčijo v luči pandemije covid-19 ter predsedovanja Slovenije Svetu EU.

Sogovornika sta potrdila odlične odnose med državama in prizadevanja za nadaljevanje aktivnosti v okviru slovensko-nemškega strateškega dialoga. Državni sekretar Dovžan se je zavzel za nadaljnjo krepitev gospodarskega sodelovanja z Nemčijo kot najpomembnejšo zunanjetrgovinsko partnerico Slovenije, ki bi pospešila izhod iz sedanje krize.

Glede ukrepov za spopadanje z aktualno zdravstveno krizo sta se državna sekretarja strinjala, da EU potrebuje skupen pristop k postopni odpravi omejitev, takoj ko bodo epidemiološke razmere to dovolile.

Državni sekretar Dovžan je izpostavil konstruktivno sodelovanje z Nemčijo v okviru tria predsedstev in predstavil ključne prednostne naloge slovenskega predsedovanja v drugi polovici letošnjega leta. Slovenija bo v tem času posebno pozornost namenila pandemiji in učinkovitejši obravnavi različnih kriznih razmer. V središču naših prizadevanj bo izgradnja evropske zdravstvene unije ter zagotavljanje večje avtonomnosti EU v zvezi z dostopnostjo zdravil in cepiv. Nadaljevali bomo s prizadevanji za okrevanje evropskega gospodarstva, posebno pozornost pa bomo posvetili digitalizaciji. Prizadevali si bomo tudi za okrepitev pravne države kot naše skupne evropske vrednote in nadaljevali z aktivnostmi za sprejetje novega pakta o migracijah in azilu. Še naprej si bomo prizadevali za pospešitev napredka v procesu širitve EU za države Zahodnega Balkana.

Državni sekretar Dovžan je kot član izvršnega odbora Konference o prihodnosti Evrope predstavil njene zadnje aktivnosti. Sogovornika sta izmenjala tudi poglede na uveljavljanje vloge EU kot močnejšega svetovnega akterja v transatlantskih odnosih, odnosih EU z Afriko in v južnem sosedstvu EU.