Skoči do osrednje vsebine

Dnevni informativni bilten Centra za obveščanje RS

Pomembnejši dogodki s področja sistema varstva pred naravnimi in drugimi nesrečami dne 16. aprila 2021

Epidemije in okužbe ljudi, živali in rastlin

1.  Povzetek poročila

V Sloveniji je bilo po podatkih Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ) do vključno 15. 4. 2021 opravljenih skupaj 3.056.906 testiranj s PCR in HAG testi. 15. 4. 2021 je bilo opravljenih 28.473 testiranj, od tega 4.253 s PCR in 24.220 s HAG testi. Potrjenih je bilo 860 novih okužb s COVID-19, kar skupno znaša 20,2 odstotka pozitivnih testov.

Po podatkih spletišča državne uprave (GOV.SI) so 15. 4. 2021 v bolnišnicah zdravili 639 bolnikov s COVID-19, od tega 152 na intenzivni negi, 50 oseb je bilo odpuščenih iz bolnišnične oskrbe. Umrlo jo pet oseb okuženih s COVID-19.

Na državni, regijski in občinski ravni je bilo 16. 4. 2021 vključenih 1.166 pripadnikov CZ in drugih sil za zaščito, reševanje in pomoč, predstavnikov javnih služb ter 104 prostovoljci humanitarnih organizacij.

Predstavljena je bila posodobljena Nacionalna strategija cepljenja proti COVID-19, verzija V, ki jo je Vlada RS sprejela 15. 4. 2021. V prednostno skupino so uvrščeni tudi maturantje in zaposleni, ki neposredno sodelujejo pri izvedbi mature in še niso bili cepljeni. Strategija je objavljena na https://www.gov.si/novice/2021-04-16-vlada-republike-slovenije-sprejela-posodobljeno-nacionalno-strategijo-cepljenja/.

2.  Poročilo o izvedenih aktivnostih

Poveljnik Civilne zaščite Republike Slovenije (CZ RS) je spremljal situacijo in koordiniral aktivnosti zaščite, reševanja in pomoči na različnih ravneh.

Regijski in občinski štabi CZ so spremljali razmere v regiji in občinah ter komunicirali z različnimi deležniki na lokalni in regijski ravni.

Regijski štabi CZ so v Državnem logističnem centru (DLC) Roje prevzeli hitre teste za samotestiranje na virus SARS-CoV-2 za osnovne in srednje šole in jih distribuirali skladno z dogovori (preko občinskih štabov ali direktno do šol).

Štab CZ za Zasavje je sporočil, da dve osnovni šoli v Trbovljah nista želeli prevzeti testov, saj s strani Ministrstva za izobraževanje, znanost in šport niso prejeli ustreznih informacij glede hranjenja in odlaganja porabljenih testov. O tem je bilo obveščeno pristojno ministrstvo, od katerega pričakujejo tudi ustrezne usmeritve. Ena od šol jih je kasneje prevzela. Neprevzete teste bodo začasno hranili na Štabu CZ Občine Trbovlje.

Štab CZ za Notranjsko je v poročilu izpostavil, da na osnovnih šolah še vedno nimajo smernic in usmeritev Ministrstva za izobraževanje, znanost in šport glede izvajanja samotestiranja v osnovnih in srednjih šolah.

Na ministrstvih so izvajali naloge skladno z Državnim načrtom zaščite in reševanja ob pojavu epidemije oziroma  pandemije nalezljive bolezni pri ljudeh oziroma načrti dejavnosti. Delo je bilo prilagojeno sklepu Vlade RS, ki določa način dela javnih uslužbencev med 12. in 18. 4. 2021, kar pomeni, da večina zaposlenih opravlja delo od doma. Spremljali so razmere ter podatke o številu okuženih v svojih organizacijskih enotah. Odgovarjali so na vprašanja iz njihove pristojnosti. Inšpekcijske službe so nadzorovale izvajanje predpisanih ukrepov.

 

Nesreče v gorah

Izpostava Kranj

Ob 9.26 je čez severno steno Storžiča padla turna smučarka in se smrtno ponesrečila. Posredovali so gorski reševalci Gorske reševalne službe (GRS) Tržič in helikopter Slovenske vojske z dežurno ekipo HeNMP na Brniku. Smučarko so prepeljali v dolino in jo predali pristojni služni.

Izpostava Slovenj Gradec

Ob 12.17 se na Raduhi poškodoval smučar. Posredovali so gorski reševalci GRS Koroške in helikopter Slovenske vojske (SV) z dežurni ekipo helikopterske nujne medicinske pomoči (HNMP) na Brniku. Smučarja so prepeljali v Splošno bolnišnico Slovenj Gradec.

 

Delovne in rudniške nesreče

Izpostava Kranj

Ob 14.15 si je v Zgornji Besnici, občina Kranj, na gradbišču železniške proge delavec poškodoval nogo. Reševalci nujne medicinske pomoči (NMP) Kranj so poškodovanega oskrbeli in prepeljali v nadaljnjo oskrbo.

 

Reševanja obolelih oseb

Izpostava Brežice

Ob 10.12 je helikopter SV v spremstvu dežurne ekipe HNMP Maribor prepeljala obolelo osebo iz Splošno bolnišnico (SB) Brežice v UKC Ljubljana.

Izpostava Koper

Ob 17.05 je po reanimaciji pacienta v Kortah dežurni zdravnik prehospitalne enote (PHE) obala zaprosil za helikopterski prevoz. Obolelo osebo je nato s helikopterjem v Univerzitetni klinični center (UKC) Ljubljana iz letališča Portorož prepeljala posadka helikopterja Slovenske vojske skupaj z dežurno ekipo HNMP na Brniku.

Izpostava Ljubljana

Ob 13.20 je v južnem pobočju Kamniškega vrha, občina Kamnik, strmoglavil jadralni padalec in si poškodoval hrbtenico. Gorski reševalci GRS Kamnik in dežurni zdravnik reševalec-letalec so ga na kraju oskrbeli in imobilizirali. S helikopterjem Letalske policijske enote je bil prepeljan na zdravljenje v UKC Ljubljana.

 

Nesreče v cestnem prometu

Izpostava Brežice

Ob 20.44 sta na Bizeljskem, občina Brežice, trčili osebni vozili. Gasilci Poklicne gasilske enote (PGE) Krško so proti naletno in požarno zavarovali in razsvetljevali kraj nesreče, odklopili akumulatorje na vozilih, posuli po vozišču razlite motorne tekočine ter eno vozilo umaknili z vozišča. V nesreči ni bilo poškodovanih oseb.

Izpostava Celje

Ob 8.27 je na cesti Šempeter - Žalec, občina Žalec, osebno vozilo zapeljalo iz vozišča in pristalo na boku. Gasilci PGE Celje so protinaletno in protipožarno zavarovali kraj dogodka, odklopili akumulator in nevtralizirali razlite motorne tekočine. Reševalci nujne medicinske pomoči (NMP) Žalec so eno poškodovano oskrbeli na kraju nesreče in jo prepeljali v nadaljnjo oskrbo v SB Celje.

Ob 20.11 je sta na avtocesti na relaciji Šentrupert –Vransko v smeri Ljubljane trčili tovorno in kombinirano vozilo. Gasilci PGE Celje so zavarovali kraj nesreče, nevtralizirali po vozišču razlite motorne tekočine in odklopili akumulator. V nesreči poškodovano osebo so na kraju oskrbeli reševalci NMP Celje.

Izpostava Novo mesto

Ob 13.51 sta na Podbevškovi ulici v Novem mestu trčila kombinirano in osebno vozilo. Gasilci Gasilskega reševalnega centra (GRC) Novo mesto so zavarovali kraj nesreče, odklopili akumulatorja, pomagali reševalcem pri prenosu poškodovanih, posuli razlite motorne tekočine z vpojnim sredstvom, usmerjali promet in počistili cestišče. Reševalci nujne medicinske pomoči Zdravstvenega doma (ZD) Novo mesto so dve poškodovani osebi oskrbeli in odpeljali v Splošno bolnišnico Novo mesto.

 

Požari v objektih

Izpostava Celje

Ob 11.19 je v Špitaliču v Slovenskih Konjicah, občina Slovenske Konjice, na gradbenem odru zagorel sod z odpadki. Gasilci iz prostovoljnih gasilskih društev (PGD) Žiče in Slovenske Konjice so z gasilnim aparatom pogasili požar soda in ga odnesli iz gradbenega odra ter dokončno ohladili z vodo.

Ob 19.59 so na Valvasorjevi ulici v Celju zagorele saje v dimniku stanovanjskega objekta. Gasilci PGE Celje in PGD Ostrožno so pogasili tleče saje v dimniku in pregledali okolico s termovizijsko kamero.

Izpostava Ljubljana

Ob 10.15 je v Turjaškem naselju, občina Kočevje, zagorelo v pritličnem stanovanju bloka. Posredovali so gasilci PGD Kočevje, ki so pogasili požar, evakuirali 35 stanovalcev, prezračili blok ter pregledali prostore. V požaru je bil uničen večji del inventarja v stanovanju. Vzrok požara ugotavljajo pristojne službe.

Ob 10.51 je v naselju Slavski Laz, občina Kostel, zaradi tehnične napake zagorel pralni stroj. Ogenj je zajel tudi plinsko postajo, grelnik vode, hladilnik ter omare. Posredovali so gasilci PGD Vas Fara, ki so požar pogasili.

Izpostava Maribor

Ob 14.29 je na Tovarniški cesti v Rušah zagorela odpadna plastika. Gasilci PGD Ruše, Bistrica ob Dravi in Smolnik so zavarovali kraj dogodka in požar v velikosti 20 kvadratnih metrov pogasili. Na kraju je bila prisotna tudi policija.

Ob 18.34 so se na Spodnjem trgu na Lovrencu na Pohorju zaradi dotrajanosti dimnika vnele saje v stanovanjskem objektu. Gasilci PGD Lovrenc na Pohorju so dimnik varovali do izgoretja saj, očistili dimniško tuljavo, ohlajen dimnik preventivno pogasili še z ročnim gasilnim aparatom in prostore preverili s termovizijsko kamero.

Izpostava Nova Gorica

Ob 12.40 je v Kromberku, občina Nova Gorica, v kuhinji gostinskega objekta, gorel cvrtnik. Požar so pogasili prisotni, dokončno pa gasilci Javnega zavoda za gasilsko in reševalno dejavnost gasilske enote (JZ GRD GE) Nova Gorica, ki so cvrtnik z oljem odnesli iz objekta. Kuhinja je delno poškodovana.

Izpostava Novo mesto

ob 7.14 so v naselju Srednji Globodol, občina Mirna Peč, gorele saje v dimniku stanovanjskega objekta. Gasilci PGD Mirna Peč in Globodol so pogasili požar, porušili poškodovan dimnik in s termo kamero pregledali okolico.

Izpostava Ptuj

Ob 18.33 so v naselju Strjanci, občina Ormož, zagorele saje v dimniku stanovanjske hiše. Gasilci PGD Bresnica in Velika Nedelja so očistili peč, pregledali požarišče s termovizijsko kamero in lastnikom odsvetovali kurjenje do prihoda dimnikarske službe.

 

Požari na prometnih sredstvih

Izpostava Ljubljana

Ob 9.47 je na Adamičevi cesti v Grosuplju zagorelo v predelu kolesa tovornega vozila. Požar je pogasil voznik z ročnim gasilnim aparatom, gasilci PGD Grosuplje pa so kolo ohladili in vozilo umaknili s cestišča.

Izpostava Maribor

Ob 14.25 je v naselju Rogoza, občina Hoče - Slivnica, na avto cesti med vožnjo v predelu motorja zagorelo osebno vozilo. Gasilci Javnega zavoda Gasilske brigade (JZ GB ) Maribor so vozilo, ki ga je ogenj v celoti uničil, pogasili, zavarovali kraj požara ter pregledali vozilo in okolico. Poškodovanih ni bilo. Na kraju so bili prisotni tudi delavci Družbe za avtoceste v Republiki Sloveniji (DARS), policisti, ter gasilci PGD Bohova, ki so sanirali cestišče.

 

Požari v naravi oziroma na prostem

Izpostava Kranj

Ob 13.36 je pri Osnovni šoli v Radovljici zagorel manjši kup listja. Gasilci PGD Radovljica so manjši požar pogasili in prekopali.

Izpostava Ljubljana

Ob 23.35 je v Črnučah ob Savi, občina Ljubljana, gorela vrtna lopa in dve zapuščeni osebni vozili. Gasilci Gasilske brigade (GB) Ljubljana, PGD Tomačevo-Jarše in Črnuče so požar pogasili in iz lope iznesli plinsko jeklenko.

Izpostava Novo mesto

Ob 15.40 je ob Mirnopeški cesti v Novem mestu, pod daljnovodom, gorelo v naravi. Gasilci GRC Novo mesto in PGD Prečna so pogasili približno 200 kvadratnih metrov goreče podrasti in suhe trave.

Ob 22.16 je pri naselju Roje pri Trebelnem, občina Mokronog-Trebelno, v gozdu gorela lovska preža. Gasilci PGD Štatenberk so pogasili gorečo prežo in okoliško podrast na površini okoli 250 kvadratnih metrov.

 

Požari v komunalnih in drugih zabojnikih

Izpostava Koper

Ob 0.57 je gorelo na ekološkem otoku ob krožišču na Kolombanu v občini Koper. Aktivirani so bili gasilci JZ GB Koper in PGD Hrvatini, ki so goreče komunalne zabojnike pogasili. V požaru sta bila dva zabojnika poškodovana, dva pa uničena.

 

Najdbe neeksplodiranih ubojnih sredstev

Izpostava Nova Gorica

Ob 10.58 sta v Hudem Logu, občina Miren-Kostanjevica, pripadnika Državne enote za varstvo pred neeksplodiranimi ubojnimi sredstvi (NUS) Severnoprimorske regije odstranila na varno najdenih 8 kosov NUS v skupni masi 24,52 kg. Nevarne najdbe so avstrijskega in italijanskega porekla iz obdobja I. svetovne vojne.

Ob 17.05 sta v bližini Lemutove ulice v Novi Gorici pripadnika Državne enote za varstvo pred NUS odstranila in do uničenja shranila na varno najdeno topovsko granato kalibra 210 milimetrov, mase 103,6 kilogramov, italijanske izdelave iz obdobja prve svetovne vojne.

Izpostava Novo mesto

Ob 12.46 je nad naseljem Podturn pri Dolenjskih Toplicah, občina Dolenjske Toplice, v gozdu občan našel neznana neeksplodirana ubojna sredstva. Pripadniki Državne enote za varstvo pred neeksplodiranimi ubojnimi sredstvi Dolenjske in Gorenjsko-Ljubljanske regije so na kraju najdbe uničili 74 ročnih bomb italijanske izdelave iz 2. svetovne vojne.

 

Tehnična in druga pomoč

Izpostava Brežice

Ob 15.48 je v naselju Bučerca, občina Krško, drevo ogrožalo stanovanjsko hišo. Drevo so obžagali gasilci PGE Krško.

Izpostava Celje

Ob 8.17 je na Mestnem trgu v Slovenskih Konjicah v dvigalu večstanovanjskega objekta ostala ujeta oseba. Gasilci PGD Zreče so s tehničnim posegom iz okvarjenega dvigala rešili ujeto osebo.

Ob 9.28 so v Zibiki, občina Šmarje pri Jelšah, gasilci PGD Zibika, nudili pomoč reševalcem NMP Šmarje pri Jelšah pri prenosu obolele osebe iz stanovanjske hiše do reševalnega vozila.

Izpostava Koper

Ob 16.23 so v Kortah, občina Izola, reševalci NMP zaprosili za pomoč gasilcev pri prenosu obolele osebe. Gasilci JZ GB Koper so obolelo osebo iz gozda prenesli do reševalnega vozila.

Izpostava Kranj

Ob 18.51 je nad Zgornjo Besnico, občina Kranj, v gozdu na gozdni cesti obtičalo osebno vozilo. Gasilci gasilske reševalne službe (GARS) Kranj so vozilo s tehničnim posegom izvlekli nazaj na vozišče.

Ob 22.02 se je na Cesti 1. maja v Kranju v stanovanjskem bloku pokvarilo dvigalo. Gasilci GARS Kranj so s tehničnim posegom iz okvarjenega dvigala rešili ujete osebe, dvigalo odklopili iz obratovanja in o okvari obvestili pristojni servis.

Izpostava Ljubljana

Ob 17.07 so na Škrabčevem trgu v Ribnici, gasilci PGD Ribnica, s pomočjo lestve iz strehe večstanovanjske hiše odstranili strešnik, ki je s strehe nevarno visel in ogrožal mimoidoče.

Izpostava Maribor

Ob 9.42 so v Ulici Moše Pijada, občina Maribor, gasilci JZ GB Maribor, nudili pomoč reševalcem NMP Maribor pri prenosu obolele osebe iz stanovanja v stanovanjskem bloku, do reševalnega vozila.

Ob 22.44 so na Ptujski cesti v Mariboru gasilci GB Maribor ob prisotnosti policije s tehničnim posegom odprli vrata stanovanja in tako omogočili vstop reševalcem NMP do obolele osebe.

Izpostava Nova Gorica

Ob 21.58 so na Goriški cesti v Ajdovščini gasilci GRC Ajdovščina s tehničnim posegom odprli vrata stanovanja in tako omogočili vstop reševalcem NMP do osebe, ki je potrebovala pomoč.

Izpostava Postojna

Ob 14.18 se je na avtocesti v bližini počivališča Ravne, občina Hrpelje - Kozina, na odstavnem pasu v osebnem vozilu nahajala neodzivna oseba. Gasilci PGD Materija so zavarovali kraj dogodka, s tehničnim posegom izvzeli osebo iz vozila ter pričeli s postopkom oživljanja do prihoda reševalcev NMP Sežana, kateri so na kraju ugotovili, da je oseba žal preminula. O dogodku so bile obveščene pristojne službe.

Napoved za naslednje dni

Vremenska napoved za naslednje dni je dostopna na spletnih straneh Agencije Republike Slovenije za okolje na linku:

http://meteo.arso.gov.si/met/sl/weather/fproduct/