Skoči do osrednje vsebine

Slovenska vojska pomaga kolegom iz Bosne in Hercegovine v boju zoper koronavirusno bolezen

Obrambni ataše v Bosni in Hercegovini (BiH) polkovnik Žarko Henigman je v imenu Slovenske vojske (SV) predal zaščitna sredstva zoper koronavirusno bolezen vojski Bosne in Hercegovine.

Donirana sredstva SV je v vojašnici Rajlovac pri Sarajevu predal v okviru programa vojska-vojski, zaradi prepoznane potrebe po zagotovitvi zaščitne opreme v boju proti pandemiji. Polkovnik Henigman je ob tem poudaril, da je boj zoper pandemijo naš skupen, s to prijateljsko gesto pa SV potrjuje zavezanost h gradnji stabilnosti in zaupanja v regiji.

Slovenska vojska kot polnopravna članica Nata in EU že od leta 2006 aktivno sodeluje z vojsko BiH na področju izobraževanja in usposabljanja ter na področju varstva pred naravnimi in drugimi nesrečami, pripadnice in pripadniki SV pa v podporo miru v BiH delujejo vse od leta 1997.

Polkovnik Edin Fako, načelnik kabineta načelnika Združenega štaba oboroženih sil (OS) BiH, se je v imenu Ministrstva za obrambo in OS BiH iskreno zahvalil Slovenski vojski za prijateljsko in nesebično pomoč, ki jim bo v posebno pomoč pred izvedbo vaje Immediate Response 21. Polkovnik Rusmir Mrković, namestnik poveljnika Poveljstva za podporo OS BiH pa dejal: »Hvala vam za pomoč zdaj in danes, ko to res potrebujemo«.

Povezava do objave sporočila vojske BiH

Vojaki Slovenske vojske  raztovarjajo donirani material s tovornega vozila.

Vojaki Slovenske vojske raztovarjajo donirani material s tovornega vozila. | Avtor: SVNKON 43 BiH