Skoči do osrednje vsebine

Ministrica dr. Jaklitsch na odprtju Feiglove knjižnice v Gorici

Ministrica za Slovence v zamejstvu in po svetu dr. Helena Jaklitsch se je udeležila odprtja novega sedeža Feiglove knjižnice v Gorici, enote Narodne in študijske knjižnice, osrednje knjižnice Slovencev v Italiji. Odprtja so se udeležili tudi senatorka Tatjana Rojc, župana Nove Gorice in Gorice, deželni odbornik za javne dobrine Furlanije Julijska krajine in drugi predstavniki italijanske države.
Čudovit ambient knjižnjice, v okolici manjši stolčki, v sredni velik lestenec, ovalne oblike in v notranjosti še en moder okrogle oblike.

Ministrica dr. Jaklitsch, arhitekt Dimitri Waltrich, ob strani župan občine Nova Gorica in senatorka Rojc. | Avtor: USZS

1 / 5

Knjižnica je svoje nove prostore dobila na imenitni, in za Slovence na Goriškem zgodovinsko, pomembni točki, v Trgovskem domu, ki je delo arhitekta Maxa Fabiania ter je nekoč predstavljala center goriške slovenske skupnosti in njene raznolike dejavnosti. Ministrica dr. Jaklitsch je v svojem nagovoru podarila, da je oživljanje dejavnosti prav tukaj izrednega pomena: »V stavbi, ki jo je po njenem odprtju leta 1904 zaznamovalo bogato in razvejano delovanje Slovencev na Goriškem, se ponovno bere in govori slovenska beseda. Odprtje prenovljenih prostorov Knjižnice Damirja Feigla, pomembnega primorskega pisatelja, s simbolnega vidika pomeni večanje vidnosti slovenstva v centru mesta Gorice obenem pa prinaša nove možnosti spoznavanja bogastva slovenske kulturne in jezikovne tradicije, ki ta prostor žlahtni že stoletja. Da je mogoče sobivati v medsebojnem spoštovanju in sprejemanju enakopravnosti obeh narodov pritrjujejo čezmejni evropski projekti, pa tudi uspešnost skupne kandidature Nove Gorice in Gorice za Evropsko prestolnico kulture.« 

Ministrica je poudarila, da se in se mora enakopravnost obeh skupnosti na območju poselitve slovenskega avtohtonega prebivalstva odražati na vseh nivojih družbenega delovanja, ne le na področju kulture. »Tu je vidna dvojezičnost, pravica rabe slovenskega jezika v javnem življenju, celovita podpora slovenskemu šolstvu in vsem dejavnostim, v katere se vključujejo mladi in starejši, sprejemanje, spoštovanje in zavedanje, da skupno sobivanje prostor v najširšem pomenu besede samo krepi in žlahtni, pa se mora odražati tudi v zajamčenem zastopstvu slovenske manjšine v zakonodajnih telesih. Slovenija je tu zagotovo lahko svetal zgled in spodbuda.« Gotovo bo prenovljena, sodobna in odprta knjižnica vsem še dodatni zagon za delo v dobro slovenske manjšine in krepitev sobivanja obeh narodov na tem prostoru.