Skoči do osrednje vsebine

Minister Hojs z italijansko kolegico Lamorgese prek videokonference o pripravah na predsedovanje

Minister za notranje zadeve Aleš Hojs se je danes v okviru priprav na predsedovanje Slovenije svetu EU prek videokonferenčne povezave sestal z italijansko ministrico za notranje zadeve Luciano Lamorgese. Sogovornika sta se strinjala, da je sodelovanje med državama na področju notranjih zadev tradicionalno dobro. Pogovor sta nato namenila pripravam Slovenije na predsedovanje v drugi polovici 2021 in aktualnim temam, kot so nezakonite migracije. 
Slovenska delegacija pod vodstvom ministra Aleša Hojsa na videokonferenčnem srečanju z italijansko delegacijo

Slovenska delegacija pod vodstvom ministra Aleša Hojsa na videokonferenčnem srečanju z italijansko delegacijo

1 / 3

Precej časa sta namenila vprašanju migracij, predvsem nezakonitih, zaradi česar sta Slovenija in Italija pod večjim pritiskom. »Strinjala sva se, da moramo najti skupno in celovito rešitev na ravni EU. Tudi temu se bomo posvečali med našim predsedovanjem,« je dejal minister svoji italijanski kolegici. »Kot enega prvih korakov vidim krepitev mandata Evropskega azilnega podpornega urada EASO, ki nudi operativno pomoč državam članicam. Prizadevali si bomo najti ustrezne rešitve.« Ministrica Lamorgese je ob tem dejala, da bodo pri pogajanjih konstruktiven partner. Za celovito upravljanje migracij je treba odpraviti temeljne vzroke za migracij in prisilne razselitve, okrepiti vračanje in preprečiti tihotapljenje migrantov in trgovini z ljudmi.

Na področju notranje varnosti bo med predsedovanjem glavni poudarek na zagotavljanju visoke ravni varnosti v EU, zlasti kot rezultat boljšega in okrepljenega policijskega sodelovanja. Eden pomembnejših dosjejev na ravni EU za zagotavljanje višje stopnje varnosti je sprememba uredbe o Europolu. Sogovornika sta se strinjala, da moramo okrepiti Europolov mandat. »S tem bo dobila agencija dodatne pristojnosti, tudi možnost vnosa opozorila v Schengenski informacijski sistem za državljane tretjih držav, ki jih ni mogoče povezati z nobeno državo članico in ki načrtujejo kazniva dejanja v EU,« je kot pomembno novost, za katero se zavzema Slovenija, poudaril minister Hojs.

Pogovor sta sogovornika namenila tudi regiji Zahodnega Balkana. »Cilj slovenskega predsedovanja je vzpostavljanje višje stopnje varnosti v regiji, kar neposredno vpliva tudi varnost v Sloveniji in v EU.« Minister je italijansko kolegico seznanil tudi z junijsko konferenco z ministri Zahodnega Balkana v okviru Procesa Brdo, s katerimi se bomo pogovarjali o uravnavanju nezakonitih migracij ter preprečevanju in preiskovanju spolnih zlorab otrok po spletu. Konec leta pa bomo organizirali tudi Forum EU in Zahodni Balkan.

Minister je italijanski kolegici povedal tudi, da bomo za čas predsedovanja v Rim poslali policijskega atašeja, kar bo tudi znak dobrega sodelovanja med državama na področju notranjih zadev. Povabil pa jo je tudi na obisk v Slovenijo, za kar se je zahvalila.