Skoči do osrednje vsebine

Eksponentna rast epidemiološke krivulje se ustavlja

Na današnji novinarski konferenci o aktualnem stanju glede bolezni covid-19 sta sodelovala Mateja Logar, vodja svetovalne skupine pri Ministrstvu za zdravje, ter specialist infektologije in intenzivne medicine Tomaž Vovko.

V nedeljo je bilo opravljenih 1484 PCR-testiranj. Pozitivnih je bilo 287 testov, to je 19,3 odstotka. V zadnjih sedmih dneh, od velikonočne nedelje naprej, smo po dnevih beležili naslednje število pozitivnih primerov: nedelja (283), ponedeljek (273), torek (1189), sreda (1527), četrtek (1279), petek (1250), sobota (548) in kot rečeno včeraj 287. V nedeljo je bilo opravljenih tudi 5.850 hitrih antigenskih testov. V državi je (znanih) aktivnih covidnih primerov 13.819. Štirinajstdnevna incidenca znaša 654 primerov na 100.000 prebivalcev. V bolnišnicah je hospitaliziranih 636 oseb, od tega na intenzivni negi 142. Umrlo je 7 ljudi.

Z zmernim optimizmom lahko ugotovimo, da so številke pozitivnih covidnih primerov v zadnjih dneh lahko pokazatelj, da se je eksponentna rast epidemiološke krivulje ustavila, je podatke povzela Logar. Se pa bodo bolj konkretni učinki delne zaustavitve javnega življenja pokazali do konca tega tedna.

Naslednji teden bo država prešla nazaj na regijski princip sproščanja ukrepov, zato bodo glede na dosežene številke sedemdnevnega povprečja pozitivnih primerov, nekateri deli države lahko prešli v oranžno fazo sproščanja ukrepov, s tem se bodo na primer odprle terase in zunanji deli lokalov.
Glede cepljenja smo trenutno nad evropskim povprečjem, bo pa cepiva v maju in juniju še več, zato se bo do začetka počitnic cepilo čim večji del prebivalstva.

Prebolevniki so po ugodnostih res izenačeni s cepljenimi osebami, kar sproža celo posamezne primere, ko se osebe želijo okužiti, da bi s tem bolezen prebolele. Zato svetovalna skupina razmišlja, da bi prebolevnike izločili iz ugodnosti, ki so jih trenutno deležni.

Za samotestiranje učencev in dijakov so odločevalci mnenja, da je bolj racionalno testiranje izvajati v šolah kot doma. Glavni namen tega ukrepa je, da se želijo s testiranjem odkriti tisti, ki še niso razvili simptomov, a virus že prenašajo na druge.

Na intenzivni terapiji v Univerzitetnem kliničnem centru (UKC) Ljubljana je trenutno hospitaliziranih 1/3 vseh slovenskih intenzivnih bolnikov. Oddelek je vzpostavljen v jeseni leta 2020 prenovljenih DTS prostorih, ki izstopa po svoji velikosti in s tem tudi po številu takih bolnikov na enem samem mestu. Bolniki, ki covid preživijo, so zelo prizadeti in potrebujejo veliko naporov, da se spet vrnejo v normalno življenje. Vovko opaža, da je težjih potekov bolezni pri mlajših bolnikih več, zato to posredno pripisujejo vplivu angleške različice virusa, ki je za potek bolezni bolj nevarna. Ostaja pa o bolezni še naprej več neznank, predvsem dolgoročne posledice še niso znane.