Skoči do osrednje vsebine

Ministrica dr. Jaklitsch pozdravila Slovence na Švedskem

V soboto, 10. aprila, je ministrica za Slovence v zamejstvu in po svetu dr. Helena Jaklitsch z uvodnim nagovorom pozdravila udeležence občnega zbora Slovenske zveze na Švedskem. Srečanje, ki je letos potekalo virtualno, je bilo tudi tokrat namenjeno pregledu dogajanja v preteklem letu, prav tako pa tudi pogledu v načrte letošnjega leta.

Posnetek zaslona - zoom.

Udeleženci sestanka. | Avtor USZS

Ministrica dr. Jaklitsch je izrazila veselje, da je bila lahko del današnjega dogodka, seveda pa bi si želela, da bi se lahko srečali tudi v živo. Letošnje leto je pomembno leto, leto, ko obeležujemo 30. obletnico samostojne in neodvisne Slovenije, k čemur pa so pomembno prispevali tudi rojaki po vsem svetu, tudi na Švedskem. Ministrica je poudarila: »Slovenci, ki živite zunaj naše domovine, ste že od nekdaj pomemben del narodnega telesa, tudi zato skrb za ohranjanje slovenske kulturne identitete med vami, našimi rojaki v tujini in v zamejstvu, sodi med temeljne dolžnosti Slovenije« ter izpostavila, da lahko vedno računajo na podporo tudi urada. Ministrica je izrazila veselje, da Slovenska Zveza na Švedskem združuje rojake in tako pomembno prispeva k ohranjanja slovenstva v tej skandinavski državi, poleg tega pa ima tudi povezovalno vlogo med Slovenijo in Švedsko, v okviru regije skandinavskih držav je Švedska namreč najpomembnejša slovenska partnerica. Zato je ministrica to priložnost izkoristila tudi za čestitko in zahvalo: »Za vaše vsestransko požrtvovalno delo v imenu slovenstva vam ob tej priložnosti čestitam in se vam za to iskreno zahvaljujem.«

Današnjega virtualnega občnega zbora so se udeležili tudi slovenski veleposlanik v Skandinaviji Edvin Skrt, častni konzul Republike Slovenije na Švedskem dr. Dario Križ ter predstavniki slovenskih društev, ki delujejo po vsej Švedski. Na srečanju so predstavili življenje v društvih v zadnjem letu. Tako kot drugod, se je tudi na Švedskem zaradi epidemije društveno življenje praktično ustavilo, odpadle so številne tradicionalne prireditve, kot je romanje in srečanje slovenskih rojakov v Vadsteni, na letošnje leto je bilo prestavljeno praznovanje 50. obletnice slovenskega društva Simon Gregorčič, ki deluje v Köpingu. Ne glede na to upajo, da bo vsaj druga polovica letošnjega leta prinesla možnost ponovnega druženja, ki ga, še posebej starejši člani, zelo pogrešajo. 

Na Švedskem živi med 3000 in 5500, po nekaterih ocenah celo 7000, Slovencev, ki se združujejo v številna slovenska društva in tako ohranjajo kulturo, jezik in slovensko identiteto. Slovenska zveza na Švedskem združuje večino slovenskih društev, in sicer Slovensko kulturno društvo "Planika" iz Malma, Kulturno društvo "Slovenija" iz Olofströma, Slovensko društvo v Stockholmu, Slovenski dom v Göteborgu, Slovensko kulturno društvo "France Prešeren", ki deluje v Göteborgu, Slovensko društvo "Simon Gregorčič" iz Köpinga, Klub kulture "Slovenija" iz Eskilstune, Slovensko društvo "Ivan Cankar" iz Halmstada in Pevsko društvo "Orfeum", ki deluje v Landskroni. Razveseljivo je, da se v slovensko društvo, ki deluje v Stockholmu, vključujejo tudi Slovenci, ki so se na Švedsko preselili v zadnjih letih, si pa vsa društva prizadevajo, da bi pridobila nove člane, še posebej mlade, kar je za vitalno delovanje in obstoj društev zagotovo pomembno.