Skoči do osrednje vsebine

Vlada bo storila vse, da se od 12. aprila pouk nadaljuje v šolskih klopeh

Na današnji novinarski konferenci o aktualnem stanju glede bolezni covid-19 sta sodelovala ministrica za izobraževanje, znanost in šport Simona Kustec in Borut Štrukelj iz Fakultete za farmacijo v Ljubljani.

Posnetek vladne novinarske konference

V sredo je bilo opravljenih 5360 PCR-testiranj, potrjenih je bilo 1527 pozitivnih primerov, kar znaša 28,5 odstotka. Opravljenih je bilo tudi 20.790 hitrih antigenskih testov. V bolnišnicah je hospitaliziranih 599 bolnikov (18 več kot dan prej), 129 jih potrebuje intenzivno nego. Pet bolnikov je umrlo. Sedemdnevno povprečje števila pozitivnih primerov se je dvignilo na 917 (dan prej 889). Aktivnih pozitivnih primerov v državi je več kot 13.600. Med občinami glede na včeraj potrjene nove pozitivne primere izstopajo: Brezovica (24), Domžale (21), Kamnik (31), Celje (62), Slovenska Bistrica (29), Velenje (34), Žalec (24), Črnomelj (18), Novo mesto (31), Ribnica (22), Koper (41), Nova Gorica (23), Ljubljana (234) in Maribor (60).

Dijaki in učenci s ponedeljkom pouk nadaljujejo v šolah

Vlada Republike Slovenije se je na današnji dopisni seji odločila, da se v ponedeljek, 12. aprila, otroci vrnejo v vrtce, učenke in učenci ter dijakinje in dijaki pa v šole, je odločitev predstavila Kustec. Vračanje v vrtce ter osnovne in srednje šole bo naslednji teden potekalo na način izvedbe in organizacije pouka kot pred zaprtjem. To pomeni, da se vsi učenci vrnejo v osnovne šole, dijaki pa v srednje šole po modelu C, kar pomeni, da se na šoli po razredih tedensko izmenjujejo. Dijaški domovi bodo zopet odprti že to nedeljo, ko bo začel veljati danes sprejeti odlok. Maske so povsod obvezne za učenke in učence od 6. do 9. razreda, za zaposlene ter za dijake, otroci od 1. do vključno 5. razreda pa maske nosijo v skupnih prostorih ter pri gibanju po šoli. Za vse učence in dijake nošnja mask ni obvezna pri pouku športa.

Poleg dveh močnih ukrepov, obveznega tedenskega testiranja zaposlenih in cepljenja, ki šolski prostor varujeta pred vdorom in širjenjem virusa SARS-CoV-2, ministrstvi za zdravje in šolstvo skupaj z Nacionalnim inštitutom za javno zdravje (NIJZ) predlagajo osnovnim in srednjim šolam dodatno varovalko, ki lahko pomembno prispeva k ohranitvi varnega šolskega okolja, to je možnost prostovoljnega samotestiranja učencev in dijakov. Ta ukrep je v boju proti virusu v tem obdobju dobrodošel in dobronameren. Šolam bo ministrstvo v prihodnjih dneh posredovalo informativni film, da se bodo starši, učenci in dijaki podrobneje seznanili s postopkom prostovoljnega testiranja. Projekt bo že jutri in naslednji teden podrobno predstavljen ravnateljem srednjih in osnovnih šol. Datum samotestiranja še ni določen, začetek bo dogovorjen po izvedenem celovitem informiranju ravnateljev, staršev, dijakov in učencev ter ponovno zbranih prijavah. Komunikacija glede omenjenega ukrepa do tega trenutka ni bila najboljša, za vnaprej je cilj posredovati informacije čim bolj celovito in transparentno.

Do konca šolskega leta je cilj ministrstva izvajanje pouka v živo, zato bodo vsi odgovorni storili vse, da se odpiranje in zapiranje šol ne bo dogajalo iz tedna v teden. Nacionalni preizkus znanja in matura bosta izvedena čim bolj v šolah, če se bo epidemiološka situacija poslabšala, se bodo datumi izvajanja prilagajali ali pa bo izvedba izpeljana na daljavo. S predstavniki študentov se bodo v petek, 9. aprila, na zoom srečanju pogovarjali ministri za zdravje, delo in izobraževanje, direktor NIJZ in vodja svetovalne skupine Mateja Logar. Iskali bodo način, kako odpreti fakultete za izvajanje predavanj v živo. Tudi na področju športa je ministrstvo pripravilo predlog za nadaljevanje ligaških tekmovanj v vseh kategorijah in izvajanje rekreativnega športa, tudi skupinskih vadb.

Cepivo AstraZenece je varno in učinkovito

Po besedah Štruklja je poročilo Evropske agencije za zdravila (EMA) o resnih stranskih učinkih po cepljenju s cepivi AstraZeneca (AZ) premalo natančno. Posredno je s tem agencija prenesla odgovornost o uporabi cepiva AZ po starostnih skupinah na nacionalne agencije za zdravila, ki se bodo sedaj verjetno različno odločale glede uporabe. Iz poročila agencije izhaja, da se 1 primer pojava krvnih strdkov zgodi na 300.000 tisoč cepljenj oziroma je zgodi 1,4 smrti na 1 milijon izvedenih cepljenj.

Za to cepivo se je v kliničnih študijah pred registracijo izkazovala večja učinkovitost pri mlajših od 60 let, zato se je cepljenje najprej priporočalo njim. Kasneje pa se je med cepljenjem izkazalo, da je učinkovitost tudi pri starejših velika, zato se sedaj priporoča tudi za starejše nad 50, 55 ali 65 let, pač različno od države do države.

Ob posameznih pacientovih bolezenskih diagnozah se lahko zdravnik odloči in osebi odsvetuje cepljenje z AZ. Za drugi odmerek cepiva AZ so v Veliki Britaniji že ugotovili, da je reakcija po drugem odmerku blažja, zato ni ovir, da se vsi s prvim odmerkom, ne bi cepili še z drugim. Je pa učinkovitost cepljenja po 1. odmerku že 50-odstotna, zato se posameznik lahko odloči tudi samo za 1 odmerek. Med pojavom krvnih strdkov pri ženskah in s tem posledično večjo verjetnostjo pojava strdkov pri istih osebah zaradi cepljenja z AZ ni povezave.

Prihaja cepivo Janssen, ki je namenjeno vsem nad 18 letom. Skupna učinkovitost je 67-odstotna. Pri starejših je učinkovitost 85-odstotna. Za angleško različico virusa je učinkovitost 74, za brazilsko 66 in za južnoafriško različico 53-odstotna.