Skoči do osrednje vsebine

Sentinel-1

Sentinel-1 je napreden radarski satelit, ki zagotavlja spremljanje vseh površin Zemlje v vsakem vremenu, tako podnevi kot tudi ponoči.

Satelit je zasnoval in zgradil konzorcij okoli 60 podjetij ter predstavlja izjemen primer evropske tehnološke odličnosti. Financiran je bil s strani držav članic Evropske vesoljske agencije in Evropske unije. Misijo Sentinela-1 sestavlja konstelacija dveh satelitov. Sentinel-1A je bil izstreljen 3. 4. 2014, Sentinel-1B pa 25. 4. 2016. Oba sta bila v orbito izstreljena z raketo Soyuz iz evropskega vesoljskega pristanišča v Francoski Gvajani (Gvajanski vesoljski center). Teža posameznega satelita je 2300 kilogramov (vključno s 130 kilogrami goriva), njegove mere pa 2,8 metrov v dolžino, 2,5 metrov v širino, 4 metre v višino z 2 krat 10 metrov dolgima površinama sončnih celic in 12 metrov dolgima radarskima antenama. Njegova življenjska doba v orbiti je najmanj 7 let. Dostop do satelitskih podatkov Sentinela-1 je brezplačno dostopen na tej spletni strani.

Satelita Sentinela-1 krožita v isti tirnici 180 stopinj narazen, na nadmorski višini skoraj 700 kilometrov. Skupaj zagotavljata posnetke izbranega območja na vsakih 6 dni oziroma celo bolj pogosto, ko gre za višje geografske širine. Pri Evropi, Kanadi in glavnih pomorskih poteh je čas ponovnega snemanja do 3 dni.

Satelita Sentinel-1A in -1B izvajata s tehnologijo SAR (Satellite Aperture Radar – umetno odprtinski radar) radarsko snemanje v C pasu. Satelita imata radarske senzorje z lastnim virom elektromagnetnega valovanja in zagotavljata štiri načine snemanja:

  • infometrični širokopasovni način (250 kilometrski pas) z resolucijo 5 krat 20 metrov
  • valovni način (posnetki 20x20 kilometrov) z resolucijo 5 krat 5 metrov in intervalom na 100 kilometrov
  • pasovni način (80 kilometrski pas) z resolucijo 5 krat 5 metrov
  • širokopasovni način (400 kilometrski pas) z resolucijo 20 krat 40 metrov.

Radarsko snemanje je še posebno uporabno pri zaznavi vode na površju, v prsti in v rastlinah ter pri analizi stanja vodnih teles.

Misija Sentinela-1 aktivno prispeva k izvajanju različnih storitev programa Copernicus, kot je spremljanje obsega arktičnega morskega ledu, zagotovljanje pomorske varnosti v povezavi s spremljanjem morskih tokov in valov, izvajanje nadzora nad razlitjem nafte, zaznavanje sprememb na kopnem (erozija, potresi, poplave) in kartiranje pokrovnosti tal.

 

Naziv storitve Institucija
Agencija Republike Slovenije za kmetijske trge in razvoj podeželja