Skoči do osrednje vsebine

Dr. Karl Bonutti (Rojaki za samostojno Slovenijo)

Tokrat v rubriki Rojaki za samostojno Slovenijo na portalu Slovenci.si predstavljamo dr. Karla Bonuttija, univerzitetnega profesorja ekonomije in diplomata. Dr. Bonutti je bil v času osamosvajanja Slovenije kot predstavnik Primorskega kluba v Clevelandu zelo aktiven član Odbora ameriških Slovencev, bil pa je tudi prvi častni konzul Republike Slovenije v Clevelandu. Za stike med tamkajšnjo slovensko skupnostjo in matično domovino je skrbel vse do leta 1998, ko je bil imenovan za veleposlanika Republike Slovenije pri Svetem sedežu.
dr. Karl Bonutti, na vrhu na belem traku napis Rojaki za samostojno Slovenijo in logo (simbolj Triglava v beli, modri in rdeči barvi, tri rumene zvezde in pod tem napis Slovenija 30), pod njim na modri podlagi napis dr. Karl Bonutti in več na slovenci.si.

dr. Karl Bonutti | Avtor: Vir fotografija: siol.net

Bonutti se je leta 1991 aktivno vključil v dogajanje, povezano z vzpostavljanjem samostojne in neodvisne slovenske države. Sodeloval je pri ustanovitvi Odbora ameriških Slovencev, ki je podprl Majniško deklaracijo in prizadevanja Slovencev za čim prejšnjo osamosvojitev Slovenije ter njeno mednarodno priznanje. Kot pomemben član odbora, v katerem je bilo 25 predstavnikov več sto slovenskih organizacij, župnij, kulturnih društev in medijev iz ZDA, je na sestankih redno poročal o novostih iz Slovenije in Washingtona.

Prav zaradi vseh aktivnosti je bil leta 1992 prepoznan kot najprimernejši kandidat za častnega konzula Republike Slovenije v Ohiu. Dr. Bonutti je oral ledino pri urejanju številnih področij, ki so bila odprta med novonastalo državo in njenimi rojaki v Ameriki, ter utrjeval ime Slovenije v ZDA in vezi med obema državama.

Več o dr. Karlu Bonuttiju in njegovem prispevku k osamosvojitvi Slovenije pa najdete v prispevku na slovenci.si.