Skoči do osrednje vsebine

Hojs: Evropska komisija je pomembna partnerica pri doseganju skupnih rešitev za EU

Minister za notranje zadeve Aleš Hojs se je danes v okviru priprav na predsedovanje Slovenije svetu EU prek videokonference sestal s podpredsednikom Evropske komisije za spodbujanje evropskega načina življenja Margaritisom Schinasom.
Minister za notranje zadeve Aleš Hojs na videokonferenčnem srečanju s podpredsednikom Evropske komisije Margaritisom Schinasom

Minister za notranje zadeve Aleš Hojs na videokonferenčnem srečanju s podpredsednikom Evropske komisije Margaritisom Schinasom

Pogovor je potekal v konstruktivnem vzdušju, sogovornika pa sta se tudi dogovorila, da se bosta v luči bližajočega se slovenskega predsedovanja sestala osebno tik pred začetkom, pa tudi v začetku našega predsedovanja, ko bo kolegij komisarjev obiskal Slovenijo, sodelovanje pa bosta še poglobila v drugi polovici leta 2021. "Evropska komisija je pomembna partnerica pri doseganju skupnih rešitev za EU," je ob tem dejal minister.

Nato je minister podpredsednika Evropske komisije seznanil s stanjem glede pandemije in ukrepov v Sloveniji, nato pa še s prednostnimi nalogami Slovenije na področju notranjih zadev med slovenskim predsedovanjem svetu EU. Te temeljijo na skupnem 18-mesečnem programu dela, ki ga je Slovenija pripravila skupaj s partnericama tria predsedstev Nemčijo in Portugalsko ter visokim predstavnikom EU za zunanjo politiko, ki predseduje svetu za zunanje zadeve.

"Na področju notranjih zadev si bomo prizadevali za krepitev schengenskega območja, celostno upravljanje z migracijami in zagotavljanje visoke stopnje varnosti v EU in Sloveniji," je pojasnil minister in dodal, da tesno spremljamo delo portugalskih kolegov. "Cilje, ki bi jih želeli doseči med našim predsedovanjem, bomo lahko natančno določili tik pred začetkom predsedovanja. Takrat bo namreč bolj jasno tudi, kakšno bo stanje pri pogajanjih na ključnih dosjejih, ki jih bomo obravnavali med našim predsedovanjem," je še povedal Hojs.

Pogovarjala sta se o možnih rešitvah pri zastoju v pogajanjih o paktu o migracijah in azilu. Strinjala sta se, da smo blizu dogovora za sprejem uredbe o agenciji EU za azil. Pomembno je, da se kot naslednja predsedujoča dovolj zgodaj začnemo pogovarjati s petimi sredozemskimi državami, kompromise pa morata iskati Portugalska in Slovenija skupaj.

Sogovornika sta potrdila pomembnost priprave seznama tretjih držav za sodelovanje pri vračanju in ponovnem sprejemu, sprejeti moramo tudi nabor ukrepov, ki jih bo Evropska komisija uporabila, če se bodo države sodelovanju upirale. "Smiselno se mi zdi, da je seznam krajši, na primer štiri ali pet držav, da preverimo, kako bi to sodelovanje v čim širšem kontekstu delovalo v praksi. Za širši nabor držav v svetu EU najbrž ne bi dobili soglasja zaradi močnih dvostranskih vezi nekaterih držav z državami Severne Afrike," je povedal minister Hojs.

Dotaknila sta se tudi pogajanj o uredbi o Europolu in o izvajanju interoperabilnosti. Minister je zaradi naših vezi kot pomembno regionalno prioriteto izpostavil regijo Zahodnega Balkana. "Posebej se bomo osredotočili na sodelovanje z državami Zahodnega Balkana, med predsedovanjem pa bomo obravnavali kar nekaj tem, ki bodo pomembno vplivale na njihovo EU dimenzijo."

Podpredsednik Evropske komisije je podprl načrte slovenskega predsedstva na področju notranjih zadev in izrazil podporo Evropske komisije pri doseganju zastavljenih ciljev. "Verjamem, da boste dobro osvojili geografijo Evropske unije in da boste kot inženir dobro upravljali predsedovanje," je v šali zaključil podpredsednik Schinas.