Skoči do osrednje vsebine

Srečanje državnih sekretarjev Gašperja Dovžana in Kalinke Gaber iz Severne Makedonije

Državni sekretar Gašper Dovžan in državna sekretarka Kalinka Gaber sta v današnjem pogovoru izrazila zadovoljstvo nad odličnimi odnosi med državama.
pozdrav s komolci

Državni sekretar Gašper Dovžan in državna sekretarka Kalinka Gaber | Avtor: Ministrstvo za zunanje zadeve

1 / 3

Osrednja tema pogovorov je bilo približevanje Severne Makedonije Evropski uniji. Sogovornika sta izpostavila pomen članstva Severne Makedonije v Evropski uniji ter napredek na njeni evropski poti, ki je ključnega pomena za nadaljnje uvajanje reform in politično stabilnost države ter s tem tudi regije. Državni sekretar Dovžan je izrazil nadaljnjo podporo Severni Makedoniji na njeni evropski poti ter glede Zahodnega Balkana predstavil ključne vsebinske prioritete predsedovanja Svetu Evropske unije v drugi polovici 2021.  

Tema pogovorov je bila tudi pomoč Slovenije namenjena Severni Makedoniji pri približevanju Evropski uniji, kjer je velik delež sodelovanja med državama vezan na izmenjavo izkušenj in prenos slovenskega znanja v kontekstu prilagajanja evropskim standardom. Tovrstno pomoč Slovenija zelo uspešno že izvaja, financira pa se preko mednarodnega razvojnega sodelovanja iz sredstev za bilateralno tehnično pomoč. Sogovornika sta se strinjala, da je to področje, na katerem lahko v prihodnje pričakujemo še povečano intenzivnost.