Skoči do osrednje vsebine

Predsednik vlade Janez Janša: Vlada je na predlog posvetovalne skupine sprejela ukrepe za zaustavitev javnega življenja med 1. in 12. aprilom

Vlada Republike Slovenije se je danes na Brdu pri Kranju sestala na 67. redni seji, kjer so člani vlade razpravljali o ukrepih za zamejitev širjenja bolezni covid-19. Vlada je tako med drugim obravnavala predlog strokovne skupine o 11 dni dolgem zaprtju države. Predlog strokovne skupine temelji na številkah, ki kažejo naraščanje števila okužb in hospitalizacij ter pod vprašaj znova postavljajo trdnost slovenskega zdravstvenega sistema, saj bi lahko potrebe po intenzivnem zdravljenju presegle celo številke, ki smo jih videli na višku drugega vala okužb.

O vsem tem so danes v dopoldanskem času že spregovorili tudi na srečanju predsednikov parlamentarnih strank, vodij poslanskih skupin, ministra za zdravje in Strokovne svetovalne skupine ministra za zdravje za zajezitev in obvladovanje epidemije COVID-19, ki ga je gostil predsednik republike Borut Pahor.

Po današnji seji vlade pa so o vseh sprejetih ukrepih na novinarski konferenci na Brdu pri Kranju spregovorili predsednik vlade Janez Janša in ministri, pristojni za posamezne resorje.

Kot je uvodoma na novinarski konferenci dejal predsednik vlade Janez Janša, smo v bitki s časom. "Tempo cepljenja, ki se sicer pospešuje, zagotavlja, da bomo stopnjo precepljenosti, ki pomaga pri zaustavljanju epidemije, dosegli v juniju oziroma na začetku poletja in da je do takrat potrebno sprejeti nekatere dodatne ukrepe, predvsem zaradi razširjenosti takoimenovane angleške različice koronavirusa, ki je bolj nevarna in ki se širi hitreje, vpliva na povečano število okužb in bistveno večji pritisk na bolnišnične kapacitete, ki so eden ključnih dejavnikov pri presoji, kdaj je potrebno dodatno ukrepati," je dejal predsednik vlade. Nadaljeval je, da je posvetovalna skupina danes dopoldan že predlagala ukrepe, ki dejansko pomenijo zaustavitev javnega življenja v državi med 1. in 12. aprilom. "Vlada je te predloge sprejela, saj smo se strinjali z oceno, ki je bila podana, in to je, da neukrepanje pomeni najmanj nekaj sto dodatnih smrtnih žrtev v času do junija, prav tako pa neukrepanje v kasnejšem času lahko pripelje v drastično zaporo javnega življenja zaradi prenapolnjenih kapacitet slovenskega zdravstvenega sistema," je dejal predsednik vlade. Nadaljeval je, da je zaustavitev javnega življenja vezana na relativno kratko obdobje in dodal, da se zavedamo, da Slovenija tudi po 12. aprilu ne bo brez virusa. "12. aprila se bo ponovno začel uporabljati semafor sproščanja ali zaostrovanja ukrepov, katerega uporaba se sedaj začasno prekine. Po potrebi bo semafor dopolnjen, bo pa v veliki meri takšen kot je, tako da je življenje tudi kar se tiče ukrepov po 12. aprilu, predvidljivo," je navedel predsednik vlade Janez Janša.

"Uspeh ukrepov, ki dejansko v veliki meri predstavljajo zaustavljanje številnih aktivnosti v tem času, bo odvisen od doslednega izvajanja in zato apeliramo na vse, da sprejmemo dejstvo, da je bolje ukrepati prej kot pozneje. Če bodo ti ukrepi dosledno izvajani in če bodo učinkovali, dodatne zaostritve ne bodo potrebne," je še dejal Janez Janša in apel naslovil tudi na vse tiste, ki se zaradi virusa ne počutijo ogrožene. "Prosimo, da tudi ti te ukrepe upoštevajo zaradi tistih, ki so ogroženi, takšnih pa je, glede na stanje precepljenosti, še vedno velika večina naših rojakov. Navedel je še, da je vlada danes sprejela ukrep, da bo tudi državna uprava zelo omejila delovanje v času od 1. do 12. aprila, razen izjem, in da bo prešla na delo od doma.

"Apeliramo tudi na gospodarstvo, predvsem na tisti del, ki bo še vedno deloval, da se organizirajo tako, da se čim več dela opravi na daljavo in da kjer je prisotnost na delu zaradi narave delovnega procesa takšna, da delo od doma ni mogoče, da se tam še bolj dosledno kot doslej upoštevajo vsi preventivni ukrepi, vključno s predhodnim testiranjem," je poudaril predsednik vlade Janez Janša.
Premier je še dodal, da je večina odlokov, ki so bili danes sprejeti, vezana na čas od 1. do 12.

Premier je še dodal, da je večina odlokov, ki so bili danes sprejeti, vezana na čas od 1. do 12. aprila, razen odloka, ki zadeva prehajanje državnih meja, saj ta stopi v veljavo z jutrišnjim dnem. "Razlog za to odločitev je alarmantno stanje v nekaterih državah Zahodnega Balkana, ker je število okužb drastično povečano in od koder je mogoče zaznati tudi prihod številnih oseb, ki včasih predložijo tudi dokazila o testiranju sumljivega izvora," je še povedal predsednik vlade Janez Janša.

Premier Janez Janša je v nadaljevanju odgovarjal tudi na novinarska vprašanja, predvsem v zvezi z neudeležbo opozicijskih strank na današnjem dopoldanskem srečanju. Ob tem je premier izrazil obžalovanje, da opozicijske stranke danes niso prišle na pogovor, saj bi lahko predstavniki teh strank postavljali vprašanja tako predstavnikom vlade kot celotni svetovalni skupini. "Ne vem, kako bi se dalo drugače pogovarjati, kot da se usedeš skupaj. Ne zdi se mi produktivno niti konstruktivno, da pogovor o tem, kako uspešno zaustaviti epidemijo, in ki je odprt pred javnostjo, pogojevati z raznimi predpostavkami, kaj vse da mora vlada narediti zato, da bo opozicija prišla na pogovor. To je enako, kot če bi vlada pogojevala, da opozicija ne sme vlagati interpelacij, če želi biti vabljena na pogovore, torej, da bi jim rekli v smislu, dokler boste vlagali interpelacije, vas ne bomo vabili. Predstavljajte si, da bi vlada to pogojevala. To je neprimerno in enako neprimerno je pogojevanje druge strani," je dejal premier Janez Janša. Dodal je tudi, da od opozicije "nismo niti zahtevali niti pričakovali nič, prejeli so povabilo predsednika republike na razgovor, in sicer na podlagi zahteve opozicije na prvem takšnem sestanku, kjer so izrazili, da bi želeli biti s predlogi ukrepov seznanjeni prej, preden jih vlada končno sprejme in ravno zaradi te zahteve sem predsednika republike prosil, da ta pogovor ne organizira šele 7. aprila, kot je bilo prvotno predvideno, ampak prej, preden vlada o ukrepih odloča," je povedal premier in dodal, da je vlada prestavila odločanje o ukrepih tudi zato, ker "smo se želeli predhodno posvetovati s predstavniki opozicije." "Tisti, ki smo se danes zbrali, dejansko predstavljamo koalicijo ustavnega loka, torej to smo stranke, ki jim gre za zdravje in življenje ljudi in prihodnost države, tisti, ki so se z današnjega sestanka izločili, pa so v veliki meri izven tega," je še povedal premier.

Prav tako je izpostavil, da bodo ukrepi, ki so bili danes sprejeti in bodo začeli veljati 1. aprila, začeli dajati rezultate z zamikom. "Pozitivni učinki po lockdownu bodo prišli šele po 12. aprilu," je navedel premier in dodal, da je predlog strokovne skupine, da se 12. aprila ob dobrih številkah glede okužb in bolnišnične oskrbe, gre nazaj na semafor sproščanja in vlada bo temu sledila. "Če bi se vmes pojavila nova verzija virusa, ki bi dodatno ogrožala slovensko prebivalstvo, bomo morali dodatno ukrepati, a kar vemo doslej, to ni neka resna nevarnost," je dejal premier. Ob tem je spomnil tudi na besede nemške kanclerke Angele Merkel, da "ne gre več za epidemijo, s katero smo se spopadali lani, ampak za novo epidemijo, kjer so mogoča še kakšna nova in dodatna presenečenja." Premier Janez Janša je še dejal, da bo vlada v tem času "vse sile usmerila v to, da v realnem času uporabimo vse doze cepiva, ki bodo prišle v Slovenijo in na ta način čim bolj povečujemo precepljenost z absolutno prioriteto na najbolj rizičnih skupinah."