Skoči do osrednje vsebine

Minister dr. Logar na uradnem obisku gosti romunskega ministra Aurescuja

Na povabilo ministra za zunanje zadeve dr. Anžeta Logarja je danes na uradnem obisku v Sloveniji minister za zunanje zadeve Romunije Bogdan Lucian Aurescu. Obisk je namenjen krepitvi prijateljskih odnosov med Slovenijo in Romunijo ter poglobitvi sodelovanja med državama, tako v regionalnih in mednarodnih forumih, kot pri vseh vprašanjih, ki so ključna za evropske državljane.

Minister dr. Logar in minister Aurescu sta se strinjala, da Slovenijo in Romunijo povezujejo dobri in prijateljski odnosi ter redno in konstruktivno sodelovanje v okviru Evropske unije, zveze NATO ter regionalnih in mednarodnih forumov. Romunija je tako kot Slovenija vključena v Pobudo Tri morja. Minister dr. Logar je tako ponovno potrdil interes slovenske strani za povezovanje z Romunijo pri strateških infrastrukturnih projektih skupnega interesa.

V pogovoru je minister dr. Logar romunskemu kolegu predstavil prednostne naloge bližajočega slovenskega predsedovanja Svetu Evropske unije. Ministra sta potrdila vzajemno željo in pripravljenost za tvorno sodelovanje tako pred kot med slovenskim predsedovanjem pri vseh ključnih strateških vprašanjih.

Minister dr. Logar in minister Aurescu sta obravnavala tudi druge aktualne evropske in mednarodne teme, kot so ukrepi za zajezitev pandemije Covida-19, migracije, transatlantski odnosi, Vzhodno partnerstvo ter razmere na Zahodnem Balkanu.

Minister Aurescu se je poleg z gostiteljem, zunanjim ministrom dr. Logarjem, srečal tudi s predsednikom Republike Slovenije Borutom Pahorjem in predsednikom Državnega zbora Igorjem Zorčičem.