Skoči do osrednje vsebine

V Evropski agenciji za zdravila potrjevanje cepiv CureVac, Sputnik in NovaVax

Na novinarski konferenci o aktualnem stanju glede bolezni COVID-19 sta sodelovala Borut Štrukelj iz Fakultete za farmacijo v Ljubljani in Gregor Pečan, predsednik Združenja ravnateljic in ravnateljev.

To nedeljo je bilo opravljenih 1842 PCR-testiranj, pozitivnih je bilo 290 testov oziroma 15,7 odstotka. Prejšnjo nedeljo je bilo pozitivnih 205 testov, to je tretjina manj kot včeraj. Opravljenih je bilo tudi 6491 hitrih antigenskih testov. V bolnišnicah se danes zdravi 494 bolnikov (včeraj 473, v soboto 458), 94 na intenzivnih oddelkih. Umrli so štirje ljudje. Konec tedna je bilo v bolnišnice zaradi COVID-19 sprejetih 82 pacientov, 43 v nedeljo in 39 v soboto. Iz bolnišnic je bilo v nedeljo odpuščenih 18 pacientov, v soboto pa 19, skupaj torej konec tedna 37. V državi je aktivnih (znanih) covidnih primerov 10.635, sedemdnevno povprečje dnevnih pozitivnih testov danes je 825 (včeraj 808, v soboto 802).

Kampanja cepljenja proti COVID-19 poteka pod enotno celostno grafično podobo z geslom »Nalezimo se dobrih navad – cepimo se«. Vzpostavljena je samostojna spletna stran www.cepimose.si, namenjena tako splošni kot tudi strokovni javnosti. Spletna stran objavlja sveže novice, predstavlja načrt cepljenja in podaja pravočasne informacije o številu opravljenih cepljenj in izvajanju cepljenja, dobavi cepiv, cepilnih centrih in neželenih učinkih. Strokovnjaki odgovarjajo na najpogostejša vprašanja, posebni deli so namenjeni informacijam o cepivih, delovanju cepiv in zdravstvenim nasvetom ter objavi izsledkov raziskave o pandemski izčrpanosti. V skladu s posameznimi fazami promocije cepljenja bo potekalo tudi obveščanje o organizacijskih in izvedbenih vidikih cepljenja.

V »tekočem zaključnem pregledu« v EMA tri cepiva

V tretji fazi kliničnega preizkušanja je 23 cepiv, status tekočega pregleda pa Evropska agencija za zdravila (EMA) izvaja za tri cepiva. Prvo je cepivo CureVac, ki temelji na tehnologiji mRNA, njegova končna potrditev je predvidena v dobrem mesecu dni. Cepivo Sputnik V, ki je klasično vektorsko cepivo, še ni blizu potrditvi, kajti manjka obsežen del dokumentacije za tretjo klinično študijo cepiva, saj je bilo izvedenih malo testiranj na posameznikih. Nekatere države v EU in drugje se sicer odločajo za cepivo Sputnik, a za članice EU naj velja, da se ni smiselno odločati mimo EMA. Tretje cepivo je NovaVax, ki je proteinsko cepivo, izdelano z biotehnologijo, in je zato drugačno od mRNA in vektorskih cepiv. Cepivo je 90-odstotno učinkovito.

Med priporočili strokovnjakov za cepljenje je Štrukelj na prvem mestu poudaril odločitev EMA glede cepiva AstraZenece, ki je varno in učinkovito. Dosega temeljno učinkovitost, s katero preprečimo težjo bolezen, stopnje idealnosti, ko bi se oseba zavarovala celo pred okužbo, ne dosega.

Glede pojava strdkov velja, da se zelo redko pojavijo kot posledica cepljenja, in sicer en primer na milijon cepljenj. Za primerjavo: strdki se pri jemanju kontracepcijskih tablet lahko pojavijo pri 1000 primerih na 1 milijon oseb, ki tablete jemljejo.

Skupina predlaga, naj potrdilo o cepljenju poleg osnovnih informacij vsebuje tudi informacijo o odzivu imunskega sistema na cepljenje. Za pojasnjevanje vprašanj o cepljenju naj se po vzoru vladnega klicnega centra, ki opravlja veliko vlogo, vzpostavi čim več klicnih centrov. Ti bi lahko pomagali razbremeniti lečeče in osebne zdravnike. Novartisov obrat v Mengšu ima prostorske in kadrovske možnosti za proizvodnjo cepiv. Je pa v farmacevtski industriji izjemno pomembno, da se obstoječa proizvodnja ne meša z novo, zato treutno možnosti za izdelavo cepiv ni.

Uspešnost šolanja na daljavo, NPZ, tekmovanja in vpis v srednjo šolo

Ocena rezultatov šolanja na daljavo ni črno-bela. Znanje je slabše, kot bi bilo doseženo s poukom v živo, vendar ni tako črno, da bi šlo za »izgubljeno generacijo, je zatrdil Pečan. Testiranja in cepljenja se izvajajo redno v skladu z načrti. O cepljenju naj bo na voljo čim več informacij, da se odpravijo dvomi, ki so koristni, če so stvarni. Ukvarjanje s teorijami zarote ni konstruktivno.

Pretekli teden je bilo pozitivnih 1,5 odstotka zaposlenih. V karanteni je več sto oddelkov po vsej državi. Gibalne sposobnosti otrok so se zmanjšale, smiselna bi bila širša družbena spodbuda otrokom in staršem k čim več gibanja.

Glede nacionalnega preverjanja znanja (NPZ) bi bila potrebna reforma, preizkusom bi bilo treba dati vsebino oziroma konkretni pomen. V teh razmerah, ko je šolanje na daljavo trajalo več mesecev, bi šole potrebovale predvsem mir, čas in energijo, da bi nadomestili čim več za nazaj, zato je šolam škoda časa za izvajanje nacionalnega preverjanja znanja. Današnje izvajanje e-NPZ-jev prinaša pričakovane težave, na primer da izvajanja ne podpirajo vsi brskalniki.

Tudi različna tekmovanja se izvajajo, njihovi rezultati štejejo pri pridobivanje štipendij. Pogoji za učence so težki in niso enako pošteni do vseh. Zato ravnatelji pozivajo, da se letos tekmovanja ne bi izvajala.

Izvajanje vpisa v srednje šole bi morali spremeniti. Namesto vrednotenja ocen pri nekaterih predmetih v zadnji triadi osnovne šole bi morali uvesti sprejemne izpite, kar bi na primer za preteklo šolsko leto veljalo za 45 srednjih šol.