Skoči do osrednje vsebine

Letošnji svetovni dan vode pod sloganom "Kako cenimo vodo"

Na zunanjem ministrstvu obeležujemo letošnji svetovni dan vode, ki poteka pod sloganom "Kako cenimo vodo", s serijo video-izjav različnih deležnikov na temo, kaj jim pomeni voda. Državni sekretar dr. Stanislav Raščan je v "EurActiv" objavil članek na temo vode. Članice Zelene skupine, ki je nastala na pobudo Slovenije, so objavile skupno izjavo. V organizaciji predsednika generalne skupščine Združenih narodov je 18. marca potekalo srečanje na visoki ravni "Uresničitev z vodo povezanih ciljev Agende 2030", ki se ga je udeležil tudi predsednik republike Borut Pahor.

Letošnji svetovni dan vode obeležujemo s številnimi aktivnostmi. Na družbenih omrežjih Twitter in Facebook v dneh pred in po 22. marcu objavljamo serijo videoposnetkov z izjavami različnih slovenskih deležnikov na temo, kaj jim pomeni voda.

Državni sekretar dr. Stanislav Raščan je v "EurActiv" objavil uvodnik "Voda je življenje: zakaj bo Slovenija postavila vodo v ospredje predsedovanja Svetu EU". V njem izpostavlja pomen vode za javno zdravje, za trajnostni razvoj in naslavljanje podnebnih sprememb, za mir in varnost ter vodo kot človekovo pravico. Predstavlja tudi vodo v zunanjih odnosih Evropske unije kot eno izmed ključnih prioritet predsedovanja Slovenije Svetu EU. 

Članice Zelene skupine, v kateri so poleg Slovenije še Islandija, Zelenortski otoki, Kostarika, Singapur, in Združeni arabski emirati, so ob svetovnem dnevu vode objavile skupno izjavo, v kateri so izpostavile svojo zavezo trajnostnim rešitvam z vodo povezanih izzivov in varovanju vodnih virov za prihodnje rodove. Slovenija je v izjavi predstavila z vodo povezane ukrepe za prilagajanje podnebnim spremembam, kot sta uvedba trajnostnih shem za zaščito pred poplavami in razvoj sodobnih metod upravljanja s sušami. Izpostavila je tudi pomen čezmejnega sodelovanja pri upravljanju z vodami in pri izvedbi zelenih infrastrukturnih projektov.

18. marca je v organizaciji predsednika generalne skupščine Organizacije združenih narodov Volkana Bozkirja potekalo zasedanje na visoki ravni "Uresničitev z vodo povezanih ciljev Agende 2030", ki se ga je udeležil tudi predsednik republike Borut Pahor. Ta je v nagovoru izpostavil pomen vode kot globalne dobrine, ki prispeva k miru, enakosti in človekovemu razvoju, kar pa terja okrepljeno mednarodno sodelovanje z akcijsko naravnanim celovitim pristopom do vode. 

Slovenija je kot predsedujoča Skupini za vodo in mir v Ženevi, skupaj s so-predsedujočimi Švico, Kostariko in Senegalom, za omenjeno srečanje predložila skupno izjavo, v kateri je izpostavila pomen vode kot instrumenta za sodelovanje in krepitev miru. Pridružila se je tudi skupni izjavi skupine 21 držav iz vsega sveta, v kateri ob podpori še 135 držav pozivamo k pospešenemu doseganju z vodo povezanih ciljev Agende za trajnostni razvoj Združenih narodov 2030.