Skoči do osrednje vsebine

Izjava ministra Janeza Ciglerja Kralja ob začetku razprave o interpelaciji o delu in odgovornosti

V Državnem zboru se je začela razprava o delu in odgovornosti ministra za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti Janeza Ciglerja Kralja. Minister Janez Cigler Kralj navedbe pobudnikov interpelacije zanika.

''Prepričan sem, da razprava ob interpelaciji ne bo takšna kot ostale, saj ne bo namenjena zgolj ugotavljanju odgovornosti o mojem delu. Z njo bomo postavili ogledalo slovenski družbi in prioritetah slovenske politike v preteklem desetletju, ki je prezrla nekatere najranljivejše dele naše družbe. Razmere v domovih starejših med epidemijo so pokazale, kako sistemsko podhranjeno in zapostavljeno je bilo področje oskrbe starejših, še posebej institucionalnega varstva, v preteklem desetletju.

Kot minister sem storil resnično vse, kar je bilo v moji moči, da smo epidemijo v domovih starejših obvladovali v okviru danih razmer in možnosti. Zato zahvala vsem sodelavcem tako na ministrstvu za delo kot kolegom na ministrstvu za zdravje in predvsem požrtvovalnemu osebju domov za starejše.

Interpelacijo jemljem kot priložnost, da opravimo poglobljeno razpravo in najdemo način, da oskrbo starejših postavimo za eno izmed prihodnjih prioritet slovenske politike. Demografski kazalci za Slovenijo so neizprosni in družba je močna toliko, kolikor je močan njen najšibkejši člen. Kot minister sem predstavil jasno vizijo in program krepitve področja oskrbe starejših. Po desetletjih moramo končno sprejeti Zakon o dolgotrajni oskrbi, ki bo celovito naslovil problematiko starejših – pričakujem, da bo zakon sprejet v drugi polovici leta 2021. Urediti je potrebno kadrovske normative in v sistemu zagotoviti zadostno število prostih kapacitet. Naš cilj mora biti, da starejšim čim dlje omogočimo samostojno bivanje v domačem okolju in jim pri tem nudimo pomoč, ki jo potrebujejo. Do konca leta 2022 načrtujemo dodatnih 2385 postelj v okviru javne mreže iz naslova podelitve koncesij.

V državnem proračunu za leti 2021 in 2022 zagotavljamo 30 milijonov evrov investicijskih sredstev za krepitev javne mreže domov za starejše. Za področje oskrbe starejših računamo tudi na znatna sredstva iz Sklada za okrevanje (56 milijonov evrov) in Načrta za okrevanje in odpornost (izvedba celovite reforme in dodatnih 850 postelj).

Stiske niso ne leve, ne desne, občutimo jih vsi. Epidemija pa je nedvomno številne težke življenjske preizkušnje, s katerimi se soočajo ljudje, še poglobila. Naša pomoč ranljivim skupinam ni usmerjena v izdelavo študij, ampak v konkretne projekte pomoči in vidne investicije, kar bo njihov položaj dejansko izboljšalo. S številnimi korona paketi smo pomagali ljudem in podjetjem pri soočanju z epidemijo. Z njimi smo ohranili več kot 300.000 delovnih mest, brezposelnost pa smo ohranili globoko pod povprečjem drugih evropskih držav.

Interpelacija je tudi priložnost za razpravo o stanju duha v naši družbi. Kot ministra pristojnega za enake možnosti me skrbi razraščanje nestrpnosti, sovraštva in izključevanja drugače mislečih. Verjamem v odprto, svobodno in vključujočo Slovenijo, ki svojo moč črpa iz pluralnosti vrednot, medsebojnega spoštovanja in strpnosti.''

Nagovor ministra Janeza Ciglerja Kralja

Slikovno gradivo ob interpelaciji

Odgovor na interpelacijo